Spáleniště kostelíka v Gutech prohledávají experti na historii a roubené stavby

10. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Smutné trosky dřevěného kostelíku v Gutech na Třinecku začínají podrobně prohledávat památkáři. Na místě už taky pracuje odborník na dřevostavby. Všichni hledají, co se dá v hromadách spálených trámů ještě zachránit nebo zjistit o konstrukci stavby.

Ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula se s kolegou převlékl do bílé kombinézy a bere do rukou svazek špejlí s modrými fáborky.

„Každý předmět, který nalezneme, tak označíme číslem. Fáborkem barevným označíme jeho pozici a tu pozici posléze zaměříme geodeticky tak, aby bylo jasné, odkud ty nalezené předměty jsou,“ vysvětluje Zezula.

Oba památkáři teď ze zděného podstavce bývalého oltáře odnášejí zbytky kovové výzdoby. A kolegyně nedaleko je fotografují.

Troskami prochází starší muž s kšiltovkou na hlavě a každou chvíli si něco fotografuje. Je to specialista na dřevostavby a jmenuje se Antonín Závada.

„Já jsem tady objevil kousek stropu, který byl polychromovaný. Takové dvě desky, ty jsou taky a odvezly se odsud ty závěsy. A kousek zvonu, kousek litiny,“ vyjmenovává.

Úkolem experta je zjistit co nejvíce detailů pro plánovanou stavbu přesné kopie kostelíku. Nejtěžší bude replika konstrukce kostelní věže.

„Problém je tu věž sestavit, dát ji dohromady. Je to na celkem úzkém místě, bez mechanizace. Je tam hodně spojů a ono je to třeba nasazovat současně, aby všechny spoje byly funkční a opravdu nosné,“ vysvětluje Závada.

Antonín Závada nahlíží do plánků kostelíku v Gutech

Ohořelé trosky zůstanou na místě nejdéle do konce srpna. Pak je dělníci přesunou do jedné z hal na Třinecku, kde je bude Antonín Závada dál zkoumat. Ještě letos by měl oznámit, kolik dřeva bude na novou stavbu nutné během nastávající zimy pokácet.

Pracovnice ostravského památkového ústavu fotografují nalezený zbytek svícnu
autor: Michal Polášek
Spustit audio