Společnost OKD uzavře Důl Paskov koncem roku, skončí zhruba 1300 lidí

Společnost OKD chce v závěru letošního roku ukončit těžbu v Dole Paskov. Plánuje také propouštět. Počet zaměstnanců se má letos snížit z přibližně 9800 nejméně o 500. Agenturních pracovníků má být asi o 800 méně. Vyplývá to z vyjádření výkonného ředitele Antonína Klimši v dnešním vydání firemního týdeníku Horník. Ministerstvo práce a sociálních věcí už chystá opatření na pomoc propouštěným.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša řekl, že Důl Paskov je z pohledu nákladovosti a ztrátovosti nadále neudržitelný. Proto nadešel čas přijmout strategické rozhodnutí.

„Prioritou OKD je ukončení těžby na konci roku 2016. V této chvíli zodpovědně připravujeme detailní rozpočty technické i sociální likvidace a věříme, že budou dokončeny a projednány na počátku druhého čtvrtletí letošního roku, pravděpodobně už v dubnu," popsal Klimša.

Počet vlastních zaměstnanců OKD by se pak měl podle něj letos pohybovat okolo 9300.

„Proti roku 2015 tak dojde ke snížení průměrného stavu vlastních zaměstnanců asi o deset procent. Současně s tím snížíme počet dodavatelských zaměstnanců cca o 30 procent," upřesnil Klimša. V dodavatelských firmách podle odborů nyní pracuje zhruba 2500 lidí.

Náměstek ministryně práce pro zaměstnanost Jiří Vaňásek ČTK řekl, že resort v případě ukončování těžby zřídí ve firmě mobilní pracoviště úřadu práce. Chystá také cílený program pro propouštěné. Zahrnovat má rekvalifikační kurzy či příspěvky na dojíždění za prací do jiných míst.

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl

„Nejprve ale musíme znát časový harmonogram, pak můžeme začít s opatřeními. Připravujeme různé varianty plánu. Musíme mít ale základní informace," upozornil Vaňásek.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík dnes pro ČTK uvedl, že se o ukončení těžby a propouštění dozvěděl z firemních novin. Velice ho to prý překvapilo.

„Já vím akorát, že není ještě schválený podnikatelský plán. Jsou nějaké záměry, ale není nic schváleného. Tak se divím, že to v Horníku vyšlo," dodal Pytlík.

Odboráři kvůli nejasné situaci v OKD vyhlásili minulé úterý stávkovou pohotovost v Dole Pakov. Poté ji v pátek rozšířili na celou těžební společnost OKD, a to na dobu neomezenou.

OKD vlastní nově Ad Hoc Group

OKD vlastní od minulého týdne skupina zahraničních investorů sdružená ve společnosti Ad Hoc Group. Ta převzala více než poloviční podíl akcií ve vlastníkovi OKD, firmě New World Resources (NWR).

Ceny černého uhlí se za posledních šest let snížily téměř o 70 procent. Společnost NWR ohlásila za loňský rok ztrátu přes šest miliard korun při tržbách 17 miliard.

Z hlediska schopnosti splácet své dluhy je ale důležitý objem hotovosti firmy, který kvůli podmínkám úvěrů dojednaných s bankami musí být nad 40 miliony eur (přes miliardu korun). Na konci roku měla firma na účtech 86 milionů eur, tedy více než dvojnásobek.

Podle analytiků se ale tato rezerva může kvůli stále padajícím cenám uhlí rychle ztenčit a firmě by pak hrozila insolvence.

Zásoby na dolech OKD | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme