Startuje další vlna kotlíkových dotací. Kraj ale žádosti začne přijímat až v září

29. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Ode dneška si lidé mohou předvyplnit elektronickou žádost na další vlnu kotlíkových dotací. Zájemci o výměnu starého kotle za ekologický si tentokrát rozdělí 900 milionů korun. Moravskoslezský kraj pak žádosti oficiálně začne přijímat 5. září.

„Letos jsme zvolili formu elektronickou, abychom zamezili nedůstojným frontám,“ říká o podmínkách pro podání žádostí náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová (ANO). Kraj na kotlíkové dotace získal 900 milionů korun. Ty by podle Uvírové měly stačit na výměnu až 8,5 tisíce starých kotlů v regionu.

„Celkově těch kotlů je 47.000 a z toho zhruba polovina je těch nevyhovujících. Vzhledem k tomu, že od roku 2012 do letošního roku je osm tisíc vyměněných a teď předpokládáme necelých devět tisíc z této výzvy, tak by mohlo být vyměněno asi 17 tisíc kotlů, což je takřka sto procent,“ dodává Uvírová.

„Hlavní pozitivní změnou je, že se nebudou financovat takzvaná mikroenergetická opatření, která byla podmínkou v tom prvním kole. Ukázalo se, že to bylo dost zatěžující pro žadatele. Pak se zrušila výměna kotlů na uhlí, to znamená uhlí za uhlí,“ zmiňuje Jan Král z ministerstva životního prostředí, v čem se nová výzva liší od těch předchozích.

Zájemci o ekologické kotle teď mají dva měsíce čas na předvyplnění elektronických žádostí. Pomohou jim s tím i úředníci, a to v některých městech a obcích, nebo ti na krajském úřadě. Některá města na výměnu kotlů i přispívají od pěti do deseti tisíc korun. V Karviné, Bohumíně nebo Ostravě pak lidem nabízejí i půjčky.

„Budeme poskytovat takzvanou bezúročnou zápůjčku žadatelům, kteří si nemohou dovolit předfinancovat ten kotel. Pomohli bychom jim tak překlenout dobu mezi poskytnutím dotace a připsáním dotace na účet žadatele,“ říká náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Podávání žádostí začíná 5. září a na výměnu starého kotle za ekologický budou mít úspěšní žadatelé o dotaci čas až do prosince 2019.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio