Startuje druhá vlna EET. Dotkne se i některých kadeřnických salónů

1. březen 2017

Druhá vlna elektronické evidence tržeb, která dnes startuje, se dotkne i některých kadeřnických salonů. A to kvůli doplňkovému prodeji vlasových přípravků. Pokladnu si musí pořídit ty kadeřnice, které prodají více přípravků, než utrží za stříhání či barvení. Nebo pokud jejich tržby za doplňkový prodej loni přesáhly 175 tisíc korun.

Kadeřnice v centru Ostravy jsou zatím v klidu, většiny se elektronická evidence tržeb dotkne až v příštím roce. Na rozdíl od tohoto velkého salonu, který je součástí celorepublikové sítě. Registrační pokladnu už tu ale mají vyzkoušenou a tak 1. březen bude pro zdejší salon zřejmě den jako každý jiný.

„Není to pro nás problém. Účtenky jsme vždycky dávali, dáváme a budeme dávat. Třeba trvá to delší dobu, než se to vytiskne, ale zákazník, který tu účtenku chce, si na ni počká,“ říká zástupkyně vedoucí této provozovny.

Zdejší kadeřnice podle ní nijak elektronická evidence tržeb nezatížila, o všechno se postarali v centrále firmy. Na rozdíl od drobných živnostníků. Třeba pro manikérku Milenu Čočkovou začne EET platit až od příštího roku. Co všechno bude potřebovat, si ale zjišťuje už teď.

„Snažím se, aby mě to potom nepřekvapilo. Technika jde tak rychle dopředu, myslím si, že ženy v našem věku se s tím tak trochu potýkají,“ říká manikérka.

O pokladním systému, který bude potřebovat, má ale jasnou představu. Chce si pořídit co nejmenší pokladnu, která se jí vejde do kabelky. Přejíždí totiž mezi dvěma salóny. Už teď proto obchází jednotlivé výrobce a zjišťuje, jaké jsou možnosti a kolik ji na pořízení nového systému bude stát.

„Samozřejmě pro malopodnikatele je to nákladnější, ale když se na to připravíte, tak si myslím, že to finančně zvládnete. Nemuselo by to být samozřejmě, ale podívejte, já jsem tak poctivý podnikatel, že mě to vůbec nemůže porazit,“ usmívá se Milena Čočková, která mimo jiné také nehtovou modeláž školí, s EET tak bude muset začít příští rok v březnu.

autor: iha
Spustit audio