Stát jedná se zadluženou firmou OKD o převzetí unikátního archivu

18. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Zadlužená OKD se chce zbavit svého archivu. Český rozhlas tuto informaci zjistil v insolvenčním rejstříku. Těžaři chtějí, aby stát převzal budovu archivu, kde jsou tisíce vzácných svazků o historii průmyslu v regionu. Samotné dokumenty nebo unikátní mapy zaniklých šachet z období před privatizací OKD přitom patří Zemskému archivu v Opavě.

„Tohle jsou akcie Severní dráhy Ferdinandovy, což bylo jedno z významných těžařstev, které fungovaly na Ostravsku před znárodněním,“ ukazuje na listiny z roku 1862 vedoucí archivu Lucie Syrová.

V badatelně unikátního archivu je toho k vidění mnohem více. Jsou tady třeba ‚knihy mužstva‘, které si vedla každá šachta, což je vlastně seznam pracovníků. A najdete tam různé perly – např. propuštěn pro malý odbyt uhla.

„Člověk tady najde dokumenty k poznání ostravského regionu jako takového. Historická hodnota těch dokumentů stále stoupá a v současné době tady máme zhruba 2,5 kilometru archiválií,“ dodává Lucie Syrová.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský potvrzuje, že právě teď finišují vzájemná jednání mezi těžaři a státem o osudu tohoto archivu. „Skutečně finalizujeme to fyzické převedení právě na stát, dokončují se znalecké posudky. Nebudu zastírat, že je to pro nás trošičku ulehčením situace, kdy šetříme každou korunu,“ říká mluvčí.

A právě peníze jsou klíčové- tedy kolik bude OKD za budovu, která je jako archiv zkolaudována, po státu chtít. Respektive kolik bude stát ochoten zaplatit. V každém případě vzácné svazky ohrožené nejsou.

Akcie Severní dráhy Ferdinandovy

„Buď písemnosti odvezeme, nebo budovu odkoupíme a písemnosti zůstanou na místě, jak jsou,“ ujišťuje Karel Müller ředitel Zemského archivu v Opavě.

Jak se těžaři se státem dohodnou, by mohlo být jasné do konce roku.

Vedoucí archivu OKD Lucie Syrová
autor: ada
Spustit audio