Státní příspěvky na platy chův mají zpoždění. Na peníze marně čekají například v Havířově

17. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Havířovské mateřské školky stále čekají na dotace na chůvy. Ty mají zdravotnické vzdělání a pomáhají učitelkám s péčí o děti mladší tří let. Školky menší děti přijímají, pokud mají volné kapacity. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo ředitelům na platy chův poslat příspěvek. Například do Havířova ale žádné dotace zatím nepřišly.

Chůva Kateřina Filípková drží v náručí jedno z dítek, o které se ve školce stará. „Těch nejmenších tady máme zhruba deset. Pomáhám s každodenními činnostmi, hlavně s hygienou, krmíme, oblékáme. Hlavně když se jde ven, je zapotřebí děti pořádně pooblékat a pomoct jim, protože to samy ještě neumí,“ říká chůva.

Na dvou pobočkách havířovské mateřské školy Lípová v současnosti působí dvě chůvy. Příspěvek na jejich platy, který slíbilo ministerstvo školství, ale muselo vedení mateřinky shánět jinde. Nakonec pomohla radnice, která přispěla na mzdy od září do prosince. Peníze ale chybí od začátku nového roku.

„Máme únor a samozřejmě se nacházíme ve stejné situaci, protože leden už jsme museli zaplatit ze svých zdrojů, to znamená ze školného. Únor musíme zaplatit a kde najít ty peníze? Pokud v únoru ty peníze nedostaneme, budeme muset opět požádat město o pomoc. Ze školného už to nelze platit, protože tyto peníze budeme potřebovat na jiné účely,“ říká ředitelka Mateřské školy Lípová Blanka Gelnarová.

Podobné problémy řeší i další mateřinky. Ministerstvo školství ale ujišťuje, že příspěvek dostanou. Za zpožděním je údajně množství žádostí, kterých je víc než 3300, každoroční potíže s proplácením některých položek na přelomu roku i zdlouhavý převod peněz na kraje.

„Bereme postupně ty projektové žádosti, tak jak k nám chodily, a postupně je proplácíme. Takže věřím, že během února a března už se podaří tu bariéru překonat. Pro představu odchází nám zhruba sto plateb denně,“ vysvětluje náměstek ministryně školství Václav Velčovský.

Dodal, že na současný stav zareagovali převedením pracovníků, kteří by měli řešení žádostí i proplácení dotací urychlit.

autor: stj
Spustit audio