Stavba výtahů na ostravském hlavním nádraží se prodlouží

10. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Několik let připravovaná dostavba výtahů na hlavním nádraží v Ostravě se protáhne o čtyři měsíce. Nástupiště měla mít bezbariérový přístup původně už od února. Podle Správy železniční dopravní cesty jsou důvodem zdržení neplánované práce navíc.

Čtyři dělníci momentálně pracují na jednom z celkem šesti budovaných výtahů - a to z nadchodu na druhé nástupiště. Ostatní jsou obehnané plachtami a nic se kolem nich neděje.

„Ti pracovníci tu moc často nebývají. Včera jsem tu někoho viděl, ale jinak dlouho ne. Nevím, kam odešli, co se stalo,“ říká Pavel Šípl, který má přes dvacet let obchod s oblečením a obuví ve vestibulu nádraží v blízkosti pokladen.

Naproti je rozestavěný výtah číslo jedna, který má vozíčkáře, lidi s kočárky nebo těžkými kufry vyvézt do druhého patra. Tam ještě vede eskalátor, ale o patro výš, k nadchodu, se lidé dostanou jen po schodech.

„Je to škoda, už to mohlo dávno být a cestující mohli být spokojeni. Je to ostuda, že takové nádraží není ve zrovna pěkném stavu,“ dodává Šípl.

Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové zdržení nezpůsobila špatná práce stavební firmy.

„Z důvodu neočekávaných a neplánovaných dodatečných prací, které nastaly po odkrytí konstrukcí, jsme zhotoviteli prodloužili lhůtu o čtyři měsíce. Zahájení provozu všech šesti výtahů předpokládáme letos v červnu,“ říká Šubová.

Zatím musí lidé, kteří nemohou jít po schodech, dopředu požádat, aby je k vlakům dovedli přes úrovňové služební přechody.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio