Stavbu chodníku kvůli nárůstu provozu kamionů řeší i obec Staré Hamry v Beskydech

5. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Řadu obcí v Česku trápí kamionová doprava. Snaží se proto alespoň dostavět chodníky, aby se lidé v bezpečí dostali z jednoho konce vesnice na druhý. Stavbu chodníku kvůli nárůstu provozu kamionů řeší i obec Staré Hamry v Beskydech. Tu protíná silnice I/56 vedoucí na Slovensko a i tady čím dál větší provoz ohrožuje obyvatele třeba při cestě na autobus.

Paní Verona Janošcová ze Starých Hamer popisuje, jak občas před kamiony uskakuje. Na autobusovou zastávku chodí po krajnici, protože tam není chodník. „Opravdu mám strach. A oni nejedou pomalu,“ bojí se paní Verona.

Podle jejího manžela Františka se navíc v obci auta i riskantně předjíždějí. Silnici I/56 má kousek před svým domem. „Tady je zatáčka a auto ještě předjíždí kamion, na to se ani nemůžu dívat. A pak běžte. Nejlepší je to přes louku, ale ta je teď zarostlá. A na kole vůbec, o tom ani nemluvím,“ dodává pan Janošec.

Radnice s vybudování chodníku v této části obce počítá, jenže je to složitější než obvykle. „Je tam takový úsek, kde je skála. Technicky všechno jde, ale záleží na tom, za jakých finančních podmínek to bude,“ vysvětluje starostka Starých Hamer Eva Tořová (ČSSD).

Stavět chodník tu proto obec bude asi na etapy, přípravné práce chce koordinovat s Ředitelstvím silnic a dálnic. „Chystají tam v těch skalách nějaké zabezpečení, kterého bychom chtěli využít a s projektantem a s ŘSD se domluvit tak, aby ty úpravy už počítaly i s tím chodníkem. Neříkám, že to pro nás budou dělat, ale aby to umožnili,“ dodává Tořová.

Obec už jednala i s majiteli pozemků pod plánovaným chodníkem a má jejich předběžná souhlas. Na výkupech by se tak podle starostky stavba zadrhnout neměla.

autor: iha
Spustit audio