Stavební firmy nemají zájem o zakázky v menších obcích Příkladem je Hlučínsko

14. listopad 2017

Sehnat peníze na opravu školního hřiště anebo hasičské zbrojnice už nemusí být pro starosty tím nejtěžším úkolem. Mnohem horší je sehnat firmu, která tuto práci skutečně vezme. Potvrzují to například starostové na Opavsku. Někdy musí kvůli tomu měnit i obecní rozpočty.

Jsme na hřbitově v Bolaticích. Je už téměř plný a možná už za pár let nebude stačit. „Tento hřbitov z roku devadesát tři se pomalinku zaplňuje. Je tady ještě zhruba 40 hrobových míst,“ říká bolatický starosta Herbert Pavera (TOP 09).

Starosta potvrdil, že obec zajistila peníze a oslovila řadu firem. Tím to ale skončilo. „Bohužel letos v srpnu jsme vyhlásili výběrové řízení a všechny firmy se nám buď omluvily, nebo se nám vůbec nepřihlásily,“ dodal.

Stavební firmy mají tolik zakázek, že nestíhají a jako první bývají odmítnuté menší vesnice, upozorňuje starosta Rohova Daniel Procházka (nez.). U veřejných zakázek je to často, jak říká, doslova o nervy, protože obce využívají dotace s přísnými podmínkami.

„Ty jsou samozřejmě limitované termíny a tak dále. Takže je to pro nás složité a nepamatuji si za svých 15 let starostování takovou situaci,“ dodává Procházka.

Vesnice v této části Opavska se tak stále více musí spoléhat samy na sebe, myslí si starosta Bolatic. Naplánovaný hřbitov podle něj v příštím roce bude, ať to dopadne s výběrovým řízením jakkoliv.

„Pokud se nepřihlásí nikdo, tak to budou dělat naše technické služby a jenom si najmeme stroje,“ ujišťuje starosta.

Horší je to ale tam, kde obce nemají dostatek vlastních pracovních sil.

autor: mrk
Spustit audio