Stěbořice k výročí vzniku Československa postaví rozhlednu ve stylu bunkru

22. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Letošní 100. výročí vzniku Československa připomene neobvyklá rozhledna, kterou postaví obec Stěbořice na Opavsku. Svým tvarem zapadne do linie betonových pohraničních bunkrů – typických pro tuto oblast. Dvanáctimetrová betonová věž bude zároveň sloužit jako muzeum zaměřené na stavbu původních vojenských pevností.

Se stěbořickým starostou Romanem Falharem (Mladí pro obec) se brodíme sněhem a prodíráme náletovými křovinami. Je tady vidět zbytek jakéhosi ženijního úkrytu. Stojí tady ještě domek, který sloužil jako pozorovatelna.

„Na tomto místě měla stát soustava asi sedmi bunkrů. Bohužel se nestihly dobudovat, stihlo se rozbudovat jen podzemí. Ale podle toho, co nám zjišťovali odborníci ve vojenském archivu, tak to podzemí se nestihlo ani propojit, jen některé části se vybetonovaly. Takže těžko říct, v jakém je dnes stavu,“ říká starosta.

Místo, kde bude rozhledna stát, je na tzv. vrchu Šibenici, což je nejvyšší bod katastru obce. „Projektant navrhl právě takový vzhled, který by upomínal ty prvorepublikové bunkry. Když jsme to viděli poprvé, byli jsme z toho rozpačití. Dnes už se to líbí a nikdo s tím vzhledem nemá problém,“ dodává starosta.

Dotaci má už obec potvrzenou, takž nezbývá než počkat na lepší počasí a stihnout všechno do 28. října. „Napneme všechny síly, abychom na 100 let republiky tímto způsobem výročí oslavili,“ slibuje starosta.

Toto místo je zajímavé i proto, že právě v této oblasti působil Jan Kubiš, jeden z hlavních aktérů atentátu na Heydricha. I na jeho jméno se tady u rozhledny nezapomene.

Rozhledna bude sloužit nejen k rozhledu po krajině, ale i jako minimuzeum věnující se výstavbě bunkrů v dané oblasti. Navržený projekt si můžete prohlédnout zde.

autor: mrk
Spustit audio