Stěhování knihovny v Třinci je u konce. Přibyla galerie, sál nebo kavárna

Nejen 50 tisíc knih nebo časopisy a noviny v češtině a polštině. Zrekonstruovaná Městská knihovna v Třinci toho teď nabízí lidem daleko více. Díky přístavbě tu přibyla i galerie, velký sál nebo knihovnická kavárna. A v moderních prostorách teď knihovníci budou také pořádat více kulturních akcí a nabídnou i nové služby, jako přístroj pro samoobslužné půjčování knih.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská knihovna - Louny

Městská knihovna - Louny | Foto: Ladislav Bába

Celý prostor nové knihovny je bezbariérový. „My už jsme byli zvyklí na ledacos. Tohle je pro nás velký nadstandard. Sami si zvykáme a máme radost z toho, že tu bylo myšleno téměř na vše,“ říká knihovnice Regina Špircová.

Knihovna nabízí 16 počítačů, které budou sloužit hlavně jako přístup k internetu. Knížku si může návštěvník půjčit i do literární kavárny. „Jmenuje se Čítárna a tím chce dát čtenářům najevo, že je to přesně pravý prostor nejen pro relax, ale i listování knihou,“ zve knihovnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinkách zrekonstruované třinecké knihovny informuje redaktorka Iva Havlíčková

Novinkou je i atrium s japonskou zahradou. Do budoucna by se v něm mohla objevit i želva. Studijní prostor zase nabízí třicet míst. Lidé tu najdou i výpůjční automat. Kdo nechce čekat u pultu, může se obsloužit sám.

„Je to taková krabička, která snímá kódy. Potom si dá návštěvník tisk a odejde,“ vysvětluje knihovnice Eva Čutková.

„Knihovna je vynikající, moc pěkná,“ chválí knihovnu Miroslav Rudinec. Ta je teď výstavní budovou ve městě. S dcerou sem chodí jednou za měsíc. „Ona má povinnou četbu ve škole, tak proto sem chodíme,“ dodává pan Miroslav.

V balíku novinek, které teď knihovna nabízí, je i prodloužení otevírací doby. Knihovníci tu na čtenáře čekají denně až do 19 hodin.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme