Stonava chce rozšířit nabídku bydlení pro seniory

7. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Stonava začala s výstavbou komunitního bydlení pro seniory. Nové zařízení za zhruba 25 milionů korun v budoucnu nabídne desítku bezbariérových bytů. Přímo v centru obce teď stavaři připravují pozemky a chystají inženýrské sítě.

Nápad, se kterým přišla obec, si pochvaluje 71letá paní Vanda. „Velice se mi to líbí. Pokud budu moct a dostanu se tam, tak bych tam chtěla bydlet. I když bydlím kousek odtud v rodinném domku, ale už to v mém věku těžko zvládám,“ říká.

To pan František, který bydlí přímo naproti staveniště, už tak nadšený není. „Stejně s tím nic neuděláme. Tak to rozhodli, tak to bude. Tady máme jedno, tady druhé, parkoviště... To není normální, pořád samá auta. Slíbili nám, že tady můžeme mít plot, tak budeme podávat žádost,“ dodává.

Nízkoenergetické malometrážní byty i se společenskou místností chce mít vedení Stonavy hotové do konce příštího roku. Už teď je ale o místa velký zájem.

„Jakmile jsme začali stavět, lidé ožili. Budeme mít velký problém, jak všechny uchazeče uspokojit. Hlásí se lidé nejen ze Stonavy, ale v první řadě musíme dbát o naše občany,“ upozorňuje starosta Stonavy Ondřej Feber (ANO).

Komunitní byty doplní nabídku bydlení pro seniory ve Stonavě. Narozdíl od dvojice Domů s pečovatelskou službou jim ale dopřejí více samostatnosti. Obec výstavba vyjde na 19 milionů korun, zbytek potřebných peněz pokryjí dotace.

autor: stj
Spustit audio