Stovky bezdomovců nocují v Ostravě venku i v mrazech, azyl nechtějí

7. leden 2017

Až 450 bezdomovců zůstává v Ostravě i přes vysoké mrazy v provizorních příbytcích. Odhadují to zdejší sociální pracovníci, kteří mapují tábořiště lidí bez domova. Podle nich někteří občas azylové domy využijí, mnozí jakoukoli pomoc odmítají i v těch nejkrutějších mrazech. Skupina bezdomovců už osmou zimu přebývá například v porubském lese, kde jsme natáčeli.

„Když to pozavíráte, já sice musím mít trochu otvor pro kočky, jo, tak deset minut je vám zima, pak se zahřejete. Nepotřebujete spacáky, když máte takovou chlupatou deku jako já. Bundu, tepláky, ponožky si sundáte, když se zahřejete a hotovo,“ říká jednapadesátiletá Klára Melcherová.

Spolu s dvěma muži bydlí ve stanech v lese. Do noclehárny by nešla. „Nepotřebuju dostat nějaké šatní vši a nebudu se tam s nikým hádat. Tady mám klid. No ale, jak mrzne, musíte jít umýt nádobí a hned vám to zamrzne. Ale dá se, člověk už si zvykl. Až mi odejdou ruce nohy, tak někam půjdu,“ je smířená s osudem paní Klára.

Každý má vlastní stan. Padesátiletý Zdeněk Hudek tvrdí, že na noc nepotřebuje ani tepláky. „Já tam mám 18 stupňů, spím v trenkách. Máme svoje kamarády, kde se vysprchujeme. Mám hodně známých, Kája též. Aspoň máme svobodu,“ říká pan Hudek.

„Uvaříme si, co chceme. Já a Kája bereme sociální dávky, nakupujou se těstoviny, no ten základ. Já když vám ukážu tam ten stan, tak budete koukat. Tak pojďme... Až tam dozadu jsou zavařeniny, samé maso. Co nakoupíme, to zavaříme, mohli bychom nakrmit deset armád spásy,“ dodává.

Sociální pracovníci potvrzují, že v ostravských azylových zařízeních je stále dostatek volných míst. Hlavní důvodem, proč tam někteří bezdomovci odmítají chodit, je to, že nechtějí podřídit tamnímu režimu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio