Stovky biblí se stěhují do bývalého kláštera v Jablunkově, vzniká tam muzeum

Město Jablunkov se bude už brzy chlubit zajímavým unikátem. V nejvýchodnějším městě republiky totiž právě vzniká Světové muzeum bible. Zakládá ho skupina nadšenců, kteří posledních šest let objížděli Česko s putovní výstavou a shromažďovali stovky různých výtisků Písma svatého. Teď pro ně našli nový domov v chátrajícím klášteře. Část expozice tam otevřou už tento týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Putovní výstava Bible včera, dnes a zítra

Putovní výstava Bible včera, dnes a zítra | Foto: Petr Hamrozi

„Nalevo vidíme část kláštera, který se v tuto chvíli opravuje. Věříme, že už to bude za pár dní vypadat lépe,“ říká Petr Hamrozi, ředitel nově vznikajícího muzea bible.

V kapli starého kláštera jsou připraveny stoly, ubrusy a spousta krabic s knihami.

Přehrát

00:00 / 00:00

V bývalém klášteře v Jablunkově vzniká Světové muzeum Bible. Více v reportáži Kateřiny Daňkové

„V tuto chvíli už tady máme několik zajímavých věcí. Nejstarší bible je z roku 1549, máme tu žalmy z roku 1540. Jsou tu i biblické příběhy, které jsou v Braillově písmu. Jsou tu i obrázky pro děti, které jsou nevidomé,“ popisuje ředitel.

„Sbírka je velmi rozsáhlá. Máme materiály, které byly dovezeny například z Číny, Brazílie, Panamy, něco máme z Kanady. Můžu říct, že tu jsou materiály z celého světa,“ dodává.

Putovní výstava Bible včera, dnes a zítra | Foto: Petr Hamrozi

Podle organizátorů zatím podobný projekt nemá ve světě obdoby. Navíc spolu s ním obnoví chátrající památku, což kvituje i jablunkovský starosta Jiří Hamrozi z KDU-ČSL:

„Pro město je to dobrá zpráva. Bude to mít nejen turistický přínos, takže tomu dáváme zelenou.“

Světové muzeum bible bude mít časem pobočky také v Ostravě, na Slovensku a Polsku. Naplno by mohlo začít fungovat v horizontu dvou let.

Putovní výstava Bible včera, dnes a zítra | Foto: Petr Hamrozi

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme