Strach ze sucha přiměl obec Píšť na Hlučínsku k odběru pitné vody z Polska

6. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Strach ze sucha nutí starosty některých obcí, aby se pojistili pro případ z dalšího úbytku spodní vody. Například v Píšti na Opavsku naplánovali neobvyklý krok - celá vesnice se připojí k hydrantům na polské straně státní hranice.

„Zjišťujeme, že nám voda stabilně klesá. Za poslední čtyři roky to spadlo ve vrtu o 12 metrů a tragické je, že za poslední rok o 6 metrů,“ popisuje starosta Píště Daniel Fichna (nez.) to, že v obecním vrtu už není téměř nic.

Dostat se k běžné síti by znamenalo vyhloubit přípojku dlouhou několik kilometrů a konec rozhodování o ceně vody. A tak pomohlo Polsko. Wolfgand Kroczek z úřadu v sousední gmině Krzyzanowice potvrdil, že propojit hydranty přes hranici není žádný problém. Vody mají dost i pro další obec.

Mezinárodní řešení potíží s vodou je podle starosty Píště o to zajímavější, že lidé z obou vesnic si v podstatě vidí do oken. „Propojení obou vodovodů bude čítat asi 120 metrů od posledního našeho obydleného domu, polský hydrant je přímo na hranici, takže těch 120 metrů propojíme,“ říká starosta.

A hned jak polská voda přiteče, začne hledání místa pro nový vrt. „Dělali jsme geofyzikální měření i podloží, které je i vhodné, takže se snažíme vytipovat nový hlubinný vrt,“ dodává Daniel Fichna.

Česko-polský vodovod by měl fungovat co nejdříve. Obě obce se oficiálně dohodly a už pracují projektanti.

autor: mrk
Spustit audio