Štramberk se s těžaři dohodl na odškodnění za otřesy při odstřelech v lomu

12. březen 2018
Dobré odpoledne

Lidé ve Štramberku se dočkají finančního odškodnění za odstřely v místním vápencovém lomu. Těžaři tam totiž k dobývání vápence používají výbušniny a to podle místních způsobuje praskání domů. Radnice teď domluvila, že těžaři budou za velké otřesy posílat peníze.

Alena Schäferová ukazuje na fasádu svého domu uprostřed Štramberku. „Tady jsme si museli dát ocelové lano, stálo nás to 17 tisíc, tady je zadělaná prasklina. A vevnitř, jak se ten barák prostě hýbe, nám třeba nejdou dovřít dveře,“ říká.

Odstřely v lomu na opačné straně kopce Kotouč cítí i dvakrát týdně. „Třeba sedím v ateliéru a je odstřel a to se vám zatřese celá ta půda, rozcinkají se mi skleničky. A já se vždycky tak rozčílím, protože se leknu, i když to vím,“ popisuje.

Radním teď došla trpělivost a s těžební firmou vyjednali založení speciálního fondu. Potvrzuje to další majitel domu s prasklinami a také starosta David Plandor. (Změna pro Štramberk).

„V případě, že bude překročena hodnota kmitání, to znamená nějakého seismického projevu odstřelu na dané nemovitosti přes 5 milimetrů za sekundu, tak se firma zavazuje městu zaplatit finanční částku 20 tisíc korun,“ říká Plandor.

Radnice fond jednou ročně rozdělí lidem, kteří požádají o dotaci na opravy. Jen v loňském roce bylo podobně silných odstřelů jedenáct. Ředitel Kotouče Štramberk Josef Jurák tvrdí, že odstřely žádné škody nezpůsobují a dohodnutá hodnota pro vyplacení peněz je na polovině normy.

Praskliny na domě způsobené údajně otřesy při odstřelech v lomu

„Tu kompenzaci jsme nabídli proto, ať se trochu urovná ten styk mezi společností a obyvateli města Štramberka. Ty odstřely jsou taková pocitová věc. Někdo to snáší lépe, někdo hůře,“ říká ředitel Jurák.

Sílu otřesu změří tři přístroje ve třech vybraných domech ve Štramberku. Zařízení patří těžařům, starosta Plandor se ale zneužití neobává. Podle smlouvy musí být přístroje homologované a jedno místo měření určí radnice.

Praskliny na domě způsobené údajně otřesy při odstřelech v lomu

„Navíc může být u měření přítomná pověřená osoba města, kdy může nahlížet na displej toho přístroje a může si s z něj pořizovat i fotodokumentaci, která je následně taktéž dle smlouvy závazná,“ dodává starosta.

Radní už smlouvu schválili. Jakmile ji v nejbližších dnech podepíše ředitel těžařů, bude okamžitě platná.

autor: Michal Polášek
Spustit audio