Střed Ostravy bude až do zimy rozkopaný. Začala další etapa rekonstrukce Nádražní

2. duben 2016

Do středu Ostravy dnes najely stavební stroje. Začala totiž 2. etapa rekonstrukce ulice Nádražní, jedné z nejvýznamnějších tepen v centru. Řidiči proto jezdí objížďkami a tramvaje načas nahradily autobusy.

Problémy čekají i obchodníci. Přečkat osm měsíců, dokud stavaře nevystřídají zase chodci a motoristé, nebude podle nich jednoduché.

„Budu děkovat všem zákazníkům, kteří si k nám najdou tu cestičku a přijdou. Podpořit nás,“ říká s obavami majitelka malého květinářství.

Následujících měsíců se bojí. Kvůli zhoršenému přístupu k prodejně čeká pokles tržeb, tak jako si to zažili obchodníci, kteří sídlí na už opravené části ulice.

„Tržby byly opravdu minimálně o takových sedmdesát procent nižší,“ říká paní Anna z obchodu s dámskou módou. A ani v dalších prodejnách nevzpomínají na loňský rok rádi. „Chodilo tady méně lidí, každý byl rád, že tu ulici obešel, protože tady byl hrozný randál,“ dodává prodavačka z dalšího obchodu.

Čtěte také

Někteří obchodníci se přitom dostali do takových problémů, že museli zavřít. Doteď jsou třeba prázdné bývalé Lahůdky. Vitríny jsou zaprášené a dveře zavřené.


Co přinese oprava Nádražní ulice
Odhlučnění kolejí, bezpečnější zastávky, kvalitnější povrchy vozovky i chodníků, modernizované inženýrské sítě. Počítá se i se zklidněním dopravy – snížení počtu projíždějících vozidel na polovinu.
Zdroj: www.nadrazni.ostrava.cz

„Víme, že to pro ně nebylo jednoduché. Ale tak, jak tomu bylo u první etapy, věřím, že obvod Moravská Ostrava a Přívoz jim vyjde vstříc a že v budovách, které jsou v majetku obvodu, dojde k určitému snížení nájmu po dobu rekonstrukce,“ říká náměstek ostravského primátora Břetislav Rieger (Ostravak).

Opravit kompletně další část ulice až ke křižovatce s ulicí 28. října přijde na více než 80 milionů korun.

Dopravu po objízdných trasách usměrňují policisté
autor: iha
Spustit audio