Středoškolští zájemci o medicínu si mohou v Ostravě vyzkoušet studium

10. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Lékařská fakulta rozšířila speciální vzdělávací modul pro středoškoláky. V době, kdy region trápí nedostatek lékařů, má zájemcům o medicínu pomoci s přípravou na studium medicíny. Kromě zkušební práce v laboratoři tak budoucí vysokoškoláci pilují nově také znalosti anatomie.

Student lékařské fakulty Tomáš Dvořák zrovna budoucím maturantům ukazoval některé typy kostí. „Je to taková maličká ochutnávka s tím, že student se vlastně může rozhodnout, jestli ho to zajímá, nebo nezajímá,“ říká. „Protože jsou to středoškoláci, tak některé věci hodně zjednodušujeme. Ale snažíme se dát nějaký náhled či rámec, aby aspoň tušili, co je čeká,“ dodává.

O studium modulu na lékařské fakultě Ostravské univerzity mělo zájem zhruba 80 středoškoláků. Nakonec jich nastoupilo 60. „Ráda bych pomáhala lidem nějakým praktickým způsobem. Pak je to dobrá příprava na přijímačky – řeknou nám, co můžeme očekávat, co se můžeme naučit navíc,“ říká Nikola Urbanová, která v lavici čeká na zkušební test.

Na rozdíl od většiny účastníků modulu chce studovat medicínu v Ostravě. „Určitě, chtěla bych zůstat tady doma. Nechtěla bych se vzdát ostatních aktivit, které tady mám,“ vysvětluje.

Zkušební studium na lékařské fakultě ještě středoškolákům místo na univerzitě nezaručí. I tak ale s prázdnou neodejdou. „Mají zápočet v rámci každého cvičení. A na základě toho, že odchodí ta cvičení a musí mít stoprocentní docházku jako naši studenti, tak potom dostanou certifikát,“ potvrzuje garantka modulu anatomie na lékařské fakultě Alžběta Grussmannová.

V úspěch Ostravské univerzity věří i Moravskoslezský kraj, který řeší nedostatek lékařů. „Doufáme, že z těch, kteří se tohoto projektu účastní, že zůstanou tady v Ostravě a budou studovat na Ostravské univerzitě,“ věří náměstek moravskoslezského hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS).

Modul na lékařské fakultě bude probíhat až do konce zimního semestru.

autor: stj
Spustit audio