Stromy na frenštátském hřbitově ohrožují desítky hrobů

31. srpen 2016

Téměř 70 hrobů ohrožují na hřbitově ve Frenštátě pod Radhoštěm statné stromy. Jejich kořeny totiž nejen narušují konstrukci pietních míst, ale brání v samotném pohřbívání. Zastupitelé je přitom pokácet nechtějí. Řešení má nalézt posudek a přesné zaměření všech hrobů a stromů na hřbitově.

„Podívejte se, jak se to začíná naklánět. A ten pomník taky, podívejte se z té strany. Jasně vidíte, jak se odklání dozadu. A půjdeme ještě k tam té lípě,“ ukazuje správce hřbitova Karel Reček na několik hrobů, které jsou poškozeny kořeny blízkých stromů.

„Tady je to takové zvednuté trochu, tady to jde do vlnovky. Nejjednodušším řešením by bylo ty velké stromy vykácet,“ dodává srpávce frenštátského hřbitova.

Pod jednou ze vzrostlých borovic uklízí rodinný hrob paní Marie. „Mně by se více líbilo vykácet a vysázet tújky místo stromů,“ míní majitelka hrobu.

Stromy ohrožují zhruba 70 hrobů z 2,5 tisíce na frenštátském hřbitově. Kořeny přitom nejen narušují jejich konstrukci, ale také brání pohřbívání v rakvích. Za jejich přeseknutí totiž hrozí pokuta.

„Zda to na takových místech řešit třeba omezením pohřbívání do země a pouze urnovým hrobem nebo přemístěním hrobu či jak. Nebo v krajní variantě odstraněním toho stromu,“ vypočítává možné varianty řešení místostarosta Frenštátu Pavel Mička (ČSSD).

Jenže kácení na hřbitově, po kterém volá jeho správce, zamítli zastupitelé. Podle odboru životního prostředí jsou stromy zdravé a ve vzdálenosti do jednoho a půl násobku průměru koruny by se do kořenů nemělo zasahovat.

„Na hřbitově je dostatek jiných volných ploch, které ještě mohou být využity k pohřbívání. Takže u nových hrobů se bude přednostně využívat těchto míst a u těch starých sporných řešit třeba s jednotlivými uživateli, zda je nutné pohřbívat do země,“ dodává místostarosta.

Kořeny obepínají hrob

Město teď přesně zaměří všechny hroby a zeleň a nechá si o dalším postupu poradit od odborníků. Do ohrožených hrobů se zatím pohřbívat nebude.

Frenštátský hřbitov
autor: Michal Polášek
Spustit audio