Studénka bude chemicky hubit komáry. Ti jsou po nedávných povodních v Poodří přemnožení

24. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Bydlení nebo procházky poblíž řeky Odry jsou v posledních dnech celkem nepříjemné. Zvláště ráno a večer obtěžují obyvatele nebo turisty komáři. Letos je jich mnohem více kvůli povodním, které zasáhly Moravskoslezský kraj na přelomu dubna a května. Některé radnice už připravují postřiky, které mají hmyz zahubit.

Na procházce částí Studénky u nádraží to na první pohled vypadá na pěknou idylku. Lidé pracují anebo odpočívají na zahradách. Jenže stačí se na chvíli zastavit ve stínu a už musíte od sebe odhánět komáry.

„Ani repelent moc nezabírá. A psům jsem dokonce musela dávat Analergin, protože ti byli tak poštípaní, že měli bobulce po těle ve velikosti pětikoruny,“ říká paní Zdenka, která je sice oblečená jenom v plavkách, ale to prý kvůli tomu, že právě teď komárů lítá ještě relativně málo.

Její slova potvrzuje pan Honza, který bydlí v jiné části Studénky Nová Horka na protějším břehu řeky Odry. „Po šesté hodině se nedá vyjít ven. To je hrůza, to štípou všude,“ říká.

Při natáčení této reportáže jsme zastavili u silnice na okraji Studénky, část pole je tam stále zatopeno vodou. A to přitom povodně tady byly před více než třemi týdny. Právě velké laguny stojící vody jsou ideálním místem pro množení komárů.

„Trvá několik týdnů, než se ta voda zase vrátí zpátky, případně vyschne. A to je čas pro to, aby se mohli komáři ve vodě vylíhnout a vylítnout,“ vysvětluje ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří Jan Klečka.

Pole u Studénky je stále ještě zčásti zatopeno vodou. Ideální místo pro množení komárů

Studénkou ještě tento týden projede auto, které bude rozprašovat přípravek na hubení komárů. Město si na to po zkušenostech z dřívějších let dává stranou 50 tisíc korun ročně. Postačí to na dva postřiky, to ale bude na tuto sezónu zřejmě málo.

„V uplynulých dvou třech letech se podařilo ty peníze ušetřit a mohly se použít jinde. Nicméně v letošním roce zcela jistě ta částka vyčerpaná bude a spíše si myslím, že budeme muset doplňovat, protože ten výskyt je opravdu enormní,“ dodává vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku radnice ve Studénce Jindřich Lev.

Likvidovat komáry budou koncem týdne také v nedalekých Albrechtičkách.

autor: Michal Polášek
Spustit audio