Studénka chce přemístit pomníky ze zámeckého parku. Legionáři s nápadem radnice nesouhlasí

24. březen 2017

Už téměř sto let stojí před zámkem ve Studénce pomník legionářům první světové války. Teď ale radní přišli s tím, že ho přestěhují na jedno z tamních náměstí. Tam by pak vznikl i nový památník osvobození od druhé světové války. Proti tomu se ale ostře postavili místní členové obce legionářské.

„Ty pomníky mají svoji tradici, umístili je zde naši předkové,“ říká Petr Fabián, člen Československé obce legionářské. „Místo je to pietní, honosné a navštěvované především lidmi,“ dodává.

Místostarosta Studénky Petr Odchodnický (nezávislý) ukazuje vizualizaci, jak by mělo vypadat nové pietní místo na náměstí 2. května. Ke stávajícímu pomníku obětem první světové války chtějí radní přestěhovat pomník legionářům od zámku a postavit nový památník sovětským vojákům a obětem nacistické okupace.

„Měli bychom soustředěné pietní místo, které by bylo upravené, pěkné. No a tím pádem by se nám uvolnila ta zámecká zahrada pro rozvoj. Připravila by se možná půda pro možné využití v rámci kulturních a sportovních akcí,“ vysvětluje místostarosta.

S Petrem Fabiánem jsme dorazili na náměstí 2. května, kde by podle představ města měly přesunuté pomníky stát. „Není zde pohyb osob. Pohyb osob je zde jediný a to znamená do obchodu, ale obyvatelstvo zde v parku nevysedává. Není zde žádný kulturní život, nejsou zde žádné akce,“ říká legionář.

S tím ale místostarosta Petr Odchodnický nesouhlasí a tvrdí, že náměstím se základní školou projde mnohem více lidí než zámeckým parkem. „Lidé, kteří mají vztah k tomu pomníku, respektive k těm událostem, tak si ten pomník najdou. A myslím si, že to pietní místo bude mnohem důstojnější než současný stav,“ míní.

Náměstí 2. května, kde by se podle radnice měly pomníky přestěhovat

„Nechme to tak, jak to udělali naši předkové, nebyli hloupí, a nechtějme být chytřejší než oni a měnit něco, co je funkční a správné,“ je přesvědčený Petr Fabián z obce legionářské.

Město ještě musí získat souhlas několika úřadů včetně ministerstva vnitra. Pokud bude úspěšné, přesun pomníků plánuje na příští rok.

autor: Michal Polášek
Spustit audio