Studentské brigády - blýskání na horší časy?

7. červenec 2005

Letní prázdniny - to nejsou jen dny odpočinku, ale školáci teď více než jindy skloňují slovo "brigáda". Aspoň týden chce řada z nich věnovat práci, aby si přilepšila ke kapesnému. Pracovní agentury v těchto dnech čelí velkému náporu. Výjimkou není ani severní Morava a Slezsko.

Nápor je tradiční, ale nabídka klesá, říká Radovan Burkovič, jednatel největší moravské agentury zaměřené na brigádníky. Loni se podařilo najít práci téměř 3200 mladých lidí. Letošní čísla jsou zatím s velkým otazníkem, i když taktické rady se příliš nemění.

"Pokud chcete brigádu na červenec, můžete si být jisti, že takových lidí jsou stovky až tisíce. Pokud ji budete chtít v srpnu, už jich bude daleko méně. Pokud se jedná o vysokoškoláky a budou chtít pracovat v září, pak budou mít reálnou šanci tu brigádu dostat automaticky, dokonce si budou moci vybírat," říká Burkovič.

studenti a peníze

Šestnáctiletý Ondra zatím neuspěl. Snažil se, ale narazil na velmi malý zájem firem, ale také na svůj věk. Jak si posteskl, snad to vyjde příště. "Je to všechno špatně placené a je toho málo. Našel jsem sice nějaké nabídky na internetu, ale všechny jsou až od 18 let."

Radovan Burkovič z pracovní agentury potvrzuje názor spousty jiných brigádnických agentur. Nová legislativa je pro něj velkou překážkou a je přesvědčen, že na to doplácí úplně všichni. Ukázal to na jednoduchých číslech. "Pokud chcete korunu čistého, tak vy a firma odvedete 72 haléřů státu. Letos už platí se vším všudy novela zákoníku práce a novela zákona o zaměstnanosti zakázala pracovním agenturám používat dohody o provedení práce, donutila je používat dohody o pracovní činnosti a pracovní smlouvy. Brigád je méně, zhruba třetina firem nám odmítla brát brigádníky za nových podmínek a když toho brigádníka potřebuje na delší dobu, měla by oproti loňskému roku zaplatit skoro o sto procent navíc."

Agentura si spočítala, že za hodinu práce studenta loni zaplatila 62 korun, letos 105 korun, přičemž student si vydělá stejně - 50 korun čistého. Za brigádníky a samotnou agenturu se totiž nově platí zdravotní a sociální pojištění a zvedla se daň z přidané hodnoty. Podle této rovnice si stát zvedl příjem za tuto hodinu práce o 43 korun.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu