Studie: Smog poškozuje geny novorozenců. Karvinské děti jsou víc nemocné než českobudějovické

Dva roky porovnávali čeští vědci kvalitu ovzduší a jeho vliv na matky a děti do dvou let v Karviné a Českých Budějovicích. Jejich studie teď ukázala, že děti ze znečištěné Karviné jsou mnohem častěji nemocné než jejich vrstevníci na jihu Čech, informovaly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

„Do šesti měsíců věku, což je období, kdy je nemocnost batolat, zejména díky kojení, menší, byly děti v Karviné výrazně častěji nemocné než v Budějovicích. Rozdíl byl ale znát až do dvou let věku,“ citoval deník Miroslava Dostála z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, který na výzkumu pracoval. Kromě něj a jeho kolegů se na výzkumu podíleli ještě odborníci z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT.

Znečištění vzduchu hodinu po hodině: Podívejte se, co dýcháte

Číst článek

Ze studie vyplývá, že děti v Karviné trpěly ve větší míře kožními onemocněními, nemocemi dýchacích cest, urogenitálními a dalšími nemocemi. Děti z hornického města také častěji navštěvovaly lékaře – šestkrát do roka. Jejich vrstevníci z Budějovic se u lékaře ukázali statisticky 4,4 krát do roka.

První výsledky výzkumu podle Hospodářských novin navíc prokázaly, že smog poškozuje geny novorozenců a v Karviné jsou změny DNA u dětí častější než v Budějovicích. Kvůli škodlivinám, které se do těl dětí a matek dostávaly, měli podle vědců novorozenci také nižší porodní váhu, zpoždění psychického vývoje a dýchací problémy.

MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme