Suchem trpí i městská zeleň. Zalijte strom či keř, vyzývá novojičínská radnice

Rostliny ve městech hynou kvůli suchu a vedru. Novojičínská radnice se proto obrátila na obyvatele, aby technickým službám pomohli s jejich zavlažováním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahradní konev

Zahradní konev | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

„Až by měl strom suché listy, tak je pozdě na zálivku, určitě má naději,“ říká autorka výzvy „Zalejte strom či keř“ Olga Kubálková z odboru životního prostředí novojičínské radnice.

„Když jsou dlouhotrvající sucha, tak by strom uvítal po ránu třeba i 10 litrů vody,“ dodává.

Na sídlišti mezi paneláky rostou desítky stromů. Vrhají stín, zachytávají prach a zvyšují také vlhkost vzduchu. Aby takto sloužily dál, potřebují péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výzvě novojičínské radnice, aby lidé pomáhali zalévat městskou zeleň, natáčela redaktorka Zdislava Mochová

„Jezdí teď každodenně dvě cisterny s vodou, zalévají mladé výsadby, zalévají letničky, stromy, o kterých víme, že jsou ve stresu, hodně zadlážděné,“ popisuje péči Olga Kubálková.

Jenže ani voda z cisteren nemusí stačit. Jak vysvětluje Olga Kubálková, ke stromům obklopeným chodníky se vody i třeba z přívalových dešťů dostane jen minimum. A tak ve městech neplatí, že si příroda pomůže sama.

„Jak je člověk vyprahlý a někdo mu podá sklenici vody, tak ten strom se cítí stejně,“ říká.

Radnice vyzývá, aby se lidé o zeleň starali. Mohou si vybrat třeba strom v okolí, který budou pravidelně zalévat, nebo mohou zeleni přilepšit alespoň občas, třeba z PET láhve, kterou si vezmou s sebou na vycházku.

„To je dobrý nápad,“ reaguje na výzvu radnice paní Naďa. „Aspoň jeden stromeček zaliju, třeba některou z těhle bříz, dívejte se, je to vyprahlé ta zem,“ říká.

Je ráda, že v parných dnech může posedět ve stínu stromů před domem. A tak je odhodlaná jim to oplatit.

Zdislava Mochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme