Sucho komplikuje napouštění přehrady Olešná. Vyčištěná nádrž je tak stále poloprázdná

23. srpen 2017
Dobré odpoledne

Návštěva přehrady Olešná zatím plavce moc nepotěší. Nádrž vyčištěná od nánosů bahna je totiž stále poloprázdná a kvůli suchu se napouští jen pomalu. Vodohospodáři omezili i odběry z přehrady, ale výraznějšímu naplnění nádrže podle nich pomohou až vydatnější deště.

Tam, kde dříve bývala voda, je vidět kamení, tráva a zcela odhalená betonová plata, která usnadňují přístup do vody. Teď je za nimi ještě několik metrů suchého dna.

„Voda bývá až po to křoví nahoře. Teď je hodně málo vody,“ ukazuje pan Martin, který tady u přehrady rybaří.

Poloprázdná přehrada je ale podle něj moc zarostlá a dostat rybu z vody je tak složité. „Je tady všechno – amuři, kapři, candáti, štiky. Nahodíte, ale nepřitáhnete. Ta ryba se omotá kolem trávy a je konec,“ stěžuje si rybář.

I polopráznou přehradu ale využívají lidé k zábavě. Ne sice k plavání, ale třeba k jízdě na paddleboardu. „A hezčí je v porovnání s loňskem alespoň na pohled,“ říká pan Petr, který tady pravidelně jezdí s rodinou. „Hlavně, že je tady aspoň nějaká voda. Předtím tady byly akorát bagry, to bylo takové blbé,“ vzpomíná.

Napouštět vodu v přehradě začali vodohospodáři už na jaře, jenže přítok je kvůli suchu slabý.

„V současné době je přehrada Olešná naplněná z 49 procent. A jen pro srovnání za poslední dva měsíce v této oblasti spadlo 147 milimetrů srážek. Normální průměr je desetkrát větší,“ vysvětluje Šárka Vlčková z Povodí Odry.

Autokemp Olešná

Aby vodohospodáři zadrželi v přehradě Olešná co nejvíce vody, omezili i její odběr pro průmyslové podniky. Třeba Biocel Paskov teď proto vodu odebírá z Žermanic.

„V současnosti z přehrady vytéká minimální odtok, to je 40 litrů za sekundu. Zatím prognóza nenasvědčuje tomu, že by měly přijít nějaké vydatné srážky. Uvidíme, jaký bude vývoj v podzimních měsících. Doufejme, že do příští sezóny přehrada bude naplněná,“ věří Vlčková.

Vyčištění přehrady Olešná přišlo na asi 50 milionů korun. Bagry z jejího dna vydolovaly skoro 200 tisíc kubíků bahna. Díky tomu se také zvětšil prostor pro zadržení vody v případě povodní.

Vodní nádrž Olešná na konci dubna
autor: iha
Spustit audio