Tající sníh a silný déšť zvedá hladiny řek v Moravskoslezském kraji

27. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před vydatným deštěm po celé České republice. Na horách by mohlo i sněžit. Podle meteorologů může dojít i ke zvýšení hladiny řek na severu Moravy a ve Slezsku, v Jeseníkách a také v Plzeňském kraji.

Vodohospodáři mapují kvůli intenzivním srážkám situaci na všech tocích a přehradách. Výraznější problémy na většině území zatím nejsou. V průběhu zítřka by se ale situace mohla zhoršit, varuje mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Například na řece Opavě v Držkovicích může být dosaženo až třetího stupně povodňové aktivity. Na řece Olši je možné, že by mohl být dosažen druhý stupeň povodňové aktivity v profilu Český Těšín-Baliny,“ dodává Vlčková.

Do pátečního rána by podle meteorologů mělo napršet mezi 5 a 15 milimetry srážek, více bude pršet na Šumavě, Českomoravské vrchovině, Jeseníkách a Beskydech. Pršet bude i v noci na sobotu.

Kvůli dešti by mohly stoupat hladiny řek, které jsou kvůli vyššímu nasycení půdy rozkolísané už teď. Jak informuje web ČHMÚ, nejvíce stouply hladiny toků v povodí Opavy, kde došlo v některých profilech k překročení 1. a 2. stupně povodňové aktivity (SPA). V současné době dochází k výraznějším vzestupům v povodí Odry.

Na některých místech by se situace měla během dneška uklidnit, na Odře, Ostravici a Olši ale meteorologové očekávají stálé zvyšování hladiny.

autoři: tif , stj
Spustit audio