Talentovaní vysokoškoláci mohou snadněji získat stipendium

23. leden 2012
Zprávy , Zprávy

Talentovaní studenti vysokých škol v regionu mohou získat snadněji stipendium. Moravskoslezský kraj upravil podmínky a o příspěvek ve výši 70.000 korun na rok tak mohou nově žádat sami studenti bakalářských programů.

Dosud to dělaly za ně školy a peníze pak rozdělovaly. Za dva roky ale získal podporu jen jediný. Zatím je připraveno 600.000 korun, potvrdil náměstek hejtmana Marian Lebiedzik. V případě velkého zájmu to může být více. Úřad už o tom informoval střední školy.

„Na jedné straně se snažíme, aby mladí talentovaní lidé zde zůstávali, studovali na našich vysokých školách a zároveň se budeme snažit i přilákat na tyto vysoké školy talentované lidi z jiných regionů. Doposud máme informaci z asi desítky středních škol v rámci republiky, které tuto naši nabídku vnímají za velice pozitivní,“ upřesnil náměstek.

Dalších 1,5 milionu korun je přichystáno pro studenty a absolventy doktorského studia, kde žádosti dále budou podávat přímo vysoké školy. Kraj letos podporu navýšil na jednoho žadatele o 10.000 korun.

Spustit audio