Tatra plánuje v Kopřivnici nové muzeum, projekt se příliš nelíbí radnici

Moravskoslezský kraj a automobilka Tatra v Kopřivnici plánují vznik nového Technického muzea automobilů slavné značky. Jedno z nejnavštěvovanějších míst v zemi by se přemístilo do areálu firmy. Projekt za 120 milionů korun ale vyvolal nelibost na kopřivnické radnici. Tvrdí, že k němu nebyla přizvána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici na severní Moravě má ve svých sbírkách řadu veteránů

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici na severní Moravě má ve svých sbírkách řadu veteránů | Foto: Naďa Čvančarová

Zanedbaná budova bývalé tatrovácké slévárny hned naproti kopřivnickému vlakovému nádraží by mohla být v budoucnu novým technickým muzeem kopřivnické automobilky.

„Tatra má v tuto chvíli 200 veteránů, vlastně možných exponátů, které ale není kam umístit,“ popisuje mluvčí automobily Andrej Čírtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tatra plánuje v Kopřivnici nové muzeum, projekt se příliš nelíbí radnici. Podrobnosti zjišťoval Michal Polášek

Dosavadní muzeum sídlí v budově, kde měla být původně druhá část kulturního domu. Podle ředitele muzea Lumíra Kaválka jsou prostory, které patří městu, už od počátku malé.

„Sbírky byly do expozic dávány bez toho, aniž by původní budova odpovídala vyloženě muzejním požadavkům,“ upozorňuje Kaválek.

Muzeum přivede do Kopřivnice ročně 100 tisíc lidí a vytváří zisk. Kopřivnická radnice proto kritizuje, že se o novém projektu dozvěděla až z usnesení krajského zastupitelstva. Tvrdí to starosta z ODS Miroslav Kopečný.

„To, že Technické muzeum Tatra je sedmé nejnavštěvovanější v České republice, si myslím zaslouží, aby o tom bylo město informováno a bylo do přípravy takového projektu přizváno.“

„Budeme i s městem Kopřivnice jednat, ale v tuto chvíli mám informaci, že by měli už oslovit město Kopřivnici manažeři Tatry,“ reaguje sociálnědemokratický náměstek hejtmana Martin Sikora.

Krajští úředníci totiž musí spěchat s podáním žádosti o evropskou dotaci. Pokud ji na podzim kraj dostane, mohlo by nové muzeum být otevřeno do dvou až tří let.

ČRo, Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme