Technici v dálničním tunelu u Klimkovic dokončují montáž radaru, od ledna bude měřit rychlost

26. listopad 2016

Pod mnohem větším dozorem budou od poloviny ledna řidiči projíždějící dálničním tunelem u Klimkovic. Nově nainstalované kamery a čidla totiž zaznamenají každého, kdo v tunelu překročí povolenou osmdesátku. Pokuty pak vystaví ostravský magistrát nebo policejní hlídka přímo na dálnici.

Na rohu benzinové pumpy na odpočívce poblíž klimkovického tunelu pokuřuje pan Jiří. Na otázku ohledně měření rychlosti v tunelu souhlasně kýve hlavou. „Je to správné, je to bezpečnější,“ míní řidič.

To řidič Roman s výrazným plnovousem to vidí jinak. Se svou dodávkou jezdí tunelem třikrát týdně. „Málokdo tam předjíždí a všichni opravdu zpomalí na tu osmdesátku a jedou osmdesát. Takže si myslím, že to měření bude zbytečné,“ dodává.

Kousek za začátkem klimkovického tunelu je na vozovce nová bílá čára, která označuje začátek měřeného úseku. Na konci tunelu je pak namalovaná podobná čára, tam bude měření končit.

„Mezi oběma snímacími zařízeními bude jasně pevná vzdálenost. Zároveň bude změřen čas každého vozidla, které projede, a tím bude spočítána i jeho rychlost,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Moravskoslezský koordinátor BESIPu Pavel Rakus tvrdí, že takzvané úsekové měření už funguje na mnoha místech v zemi. A připomíná, že v tunelu je vyšší bezpečnost nutná.

Dálniční tunel u Klimkovic

„Je to až hrůzostrašné, kdy při výjezdu z klimkovického tunelu směrem ven z Ostravy jsme byli svědky naměření rychlosti vysoko přes 200 kilometrů,“ dodává koordinátor.

Zařízení bude záznamy o překročení rychlosti automaticky posílat na ostravský magistrát. Zároveň se budou k systému moct připojit i dopravní policisté v blízkosti tunelu.

„Spuštění do ostrého provozu předpokládáme nejpozději v polovině ledna 2017 a pro zkušební provoz předpokládáme tři měsíce,“ říká Jan Rýdl.

Kamery zároveň odhalí kradená auta, vozidla s nebezpečným nákladem nebo jízdu v protisměru. Systém bude navíc umět zjistit, zdali má auto platnou dálniční známku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio