Tři stovky ostravských domácností dostanou detektory oxidu uhelnatého

20. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Domácnosti v ostravském obvodu Mariánské Hory budou lépe chráněny před oxidem uhelnatým. Radnice koupila tři sta hlásičů, které technici postupně montují do obecních bytů. Dávají je všude, kde jsou plynové ohřívače vody - takzvané karmy. Oxid uhelnatý zabije v celé zemi ročně až sto lidí.

Renáta Burešová ze Zelené ulice je první nájemnice, která detektor CO dostala. „Jsem strašně moc ráda, protože jsem si to chtěla kupovat sama. Pak jsem se od úřadu dověděla, že nám to dají do bytu. Jsem nadšená, protože z karmy mám strach,“ říká nájemnice.

Malou bílou krabičku jí přišel nainstalovat technik Milan Sondel. „Tady je spínač a tady je takový zoubek, já už vám to budu aktivovat. Detektor se většinou dává do koupelny, může být i v předsíni. Dáme to do koupelny. Když s karmou něco je, tak to začne pípat a červeně blikat,“ vysvětluje nájemnici technik.

Radní se pro nákup detektorů rozhodli po poradě s hasiči a podle místostarosty Patrika Hujduse (Nezávislí) na nich nešetřili.

„Nakoupili jsme 300 kusů zařízení, které má vlastní displej, a hlavně integrovanou baterii. Ta vestavěná baterka vydrží až 10 let. Výrobek je vhodný i do vlhkého prostředí,“ popisuje místostarosta.

Radnice za hlásiče zaplatila přes 300 tisíc korun. „I kdyby ta investice za deset let životnosti těch detektorů zachránila jeden lidský život, tak to má samozřejmě smysl,“ dodává Hujdus.

Ostrava-Mariánské hory patří v pořízení detektorů oxidu uhelnatého k průkopníkům. Například Olomouc jimi vybavila zdravotně postižené a seniory.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio