Tříkrálová sbírka v Hlučíně vynesla přes 2 miliony, v Ostravě se ještě počítá

18. leden 2018

Charita počítá výtěžek letošní Tříkrálové sbírky. Třeba v Hlučíně už mají hotovo a hlásí rekordní výnos přes 2 miliony korun. V Ostravě s otvíráním pokladniček teprve začali.

Na starosti to má osm žen. Musí vysypat a pečlivě spočítat obsah 380 pokladniček, se kterými koledníci obcházeli ostravské domácnosti.

„Vezmeme pokladničku, opíšeme její číslo, odpečetíme a obsah vysypeme na stůl. Pak peníze rozdělíme podle nominální hodnoty, zapíšeme do karet a předáme dál. Tam už potom zadávají hodnoty do počítače,“ říká Erika Domašíková.

Při sčítání pomáhá už desátým rokem. Pečlivě přitom rovná pokrčené bankovky, které musely projít úzkým otvorem pokladničky.

Na sčítání dohlíží dvě úřednice magistrátu a je tu také koordinátorka sbírky Veronika Curylová z charity Ostrava. V pátek by podle ní mělo být jasné, kolik peněz se na pomoc lidem v nouzi se podařilo získat.

„Jsme opravdu hodně zvědavi. Pokladničky letos nejsou tolik těžké. To znamená, že by tam mohlo být více bankovek, protože jsou plné. Uvidíme,“ doufá Curylová.

Koledovat v Ostravě letos vyrazilo asi 380 kolednických skupinek, bylo to více než loni. „Koledníci byli nadšení a letos nám přálo i počasí. Nebylo minus dvacet jako v posledních dvou letech,“ dodává Curylová.

Z výtěžku sbírky chtějí letos v Ostravě podpořit například hospic svatého Lukáše nebo obnovit vybavení dílen charity svatého Alexandra, kde pracují zdravotně postižení.

autor: iha
Spustit audio