Třinec chce brzy vyhlásit veřejnou sbírku na vyhořelý kostel v Gutech

4. srpen 2017
Dobré odpoledne

Na obnovu unikátního dřevěného kostela v Třinci-Gutech bude moci zřejmě přispět i veřejnost. O vyhlášení sbírky budou třinečtí zastupitelé jednat příští týden. Policie v souvislosti s požárem obvinila tři lidi z obecného ohrožení. Kostel v noci na středu vyhořel do základů.

„Z policie z ochrany objektů volali šest minut po půlnoci. Bylo to pro mne zneklidňující, protože najednou všechna čidla signalizovala poplach, což se nikdy předtím nestalo. O dvě minuty později pak přišla informace, že kostel hoří,“ popisuje farář Kazimierz Plachta. Podle něj to trvalo jen pár desítek minut a všechno shořelo.

Policisté pak den po požáru přišli s oznámením, že za zkázou kostela stojí dva lidé. Moravskoslezský policejní ředitel Tomás Kužel uvedl, že jde o osoby české národnosti. V pátek pak policie z obecného ohrožení obvinila tři lidi, z toho jedna osoba je mladistvá.

Čtěte také

Policejní vyšetřování pokračuje a v Třinci se stále více mluví o obnově kostela. Už v pondělí bude mimořádně jednat tamní zastupitelstvo, které má rozhodovat o veřejné sbírce.

„Půjdeme tedy do sbírky, která bude jednoznačně určena na obnovu gutského kostelíka. A ve spolupráci s biskupstvím chceme samozřejmě gutský kostelík obnovit,“ potvrdila starostka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Sbírku musí schválit i hejtmanství, které vzkázalo, že to udělá okamžitě. Až pak bude možné zveřejnit číslo sbírkového konta. Stavbu repliky kostela by kraj mohl podpořit i finančně. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) o tom ale budou muset jednat zastupitelé. Část peněz na obnovu kostela by ostravsko-opavské biskupství mělo získat i z pojistky. Ačkoli o obnově kostela není definitivně rozhodnuto, pomoc už slíbil i Český Těšín.

Biskupství ohořelé zbytky dokumentuje

Ohořelé zbytky dřevěného kostela z 16. století v Třinci

Diecéze teď hledá prostory pro uskladnění trosek kostela. „V tuto chvíli se snažíme zajistit veškerou dokumentaci ke kostelu i z těch ohořelých zbytků a odborníka na dřevěné stavby, který by to s námi prohlédl, a poradil co a jak,“ řekl mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Dřevěný svatostánek v Gutech pocházel z 16. století a podle historiků byl nejstarší stavbou z unikátního souboru slezských dřevěných kostelů.

Guty, dřevěný kostel z 16. století
autor: Dominika Škrabalová
Spustit audio