Třinecká radnice spustila veřejnou sbírku na obnovu kostela v Gutech

8. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Ode dneška mohou lidé přispívat na obnovu dřevěného kostela Božího těla v Třinci. Veřejná sbírka, kterou v pondělí schválila třinecká radnice, není zatím časově omezena.

Peníze mohou lidé posílat na zvláštní účet 7657654/0300 zřízený u Československé obchodní banky. Informoval o tom Patrik Žondor z třinecké radnice.

„Chceme pomoci vlastníkovi v tom, aby tento gutský kostelík do budoucna znovu stál,“ uvedla v pondělí starostka Třince Věra Palkovská (SNK). Věří, že sbírka bude úspěšná. „Maily, telefony, SMS chodí z různých částí republiky, dokonce ze Slovenska. Je tady obrovská podpora,“ dodala.

Vzácný dřevěný kostel z 16. století shořel minulý týden v noci na středu. Policie v souvislosti s požárem obvinila tři mladíky, dva z nich poslal soud do vazby. Motiv činu stále ještě není znám. Hmotná škoda se odhaduje v desítkách milionů, historická škoda je však nevyčíslitelná.

Římskokatolický filiální, tedy vedlejší kostel v Gutech byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z 1. poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl kostel rekonstruován za několik milionů korun.

autor: tif
Spustit audio