U Krajského soudu v Ostravě pokračují výslechy svědků v kauze lobbisty Dědice

17. říjen 2017

U ostravského krajského soudu začala další série výslechů svědků v kauze lobbisty Martina Dědice. Tento komplikovaný korupční případ soud řeší už delší dobu a zatím není jasné, kdy by mohl padnout rozsudek. Dědic je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek a hrozí mu až dvanáctiletý trest.

Jako svědek vypovídal Roman Kadlučka, bývalý ředitel Dopravního podniku Ostrava. Právě tento podnik je podle obžaloby jedním z těch, se kterými Dědic údajně manipuloval.

„Dopravní podnik s ním neměl uzavřenou jakoukoliv smlouvu, neměl s ním uzavřenou jakoukoliv dohodu o mlčenlivosti,“ připomněl státní zástupce Vít Koupil.

Potvrdil také, že ve hře byly provize od vítěze vývěrového řízení na modernizaci tramvají. Přes 20 milionů korun pro Dědicovu firmu.

„Byly vytvořeny podmínky pro to, aby následně od subjektů, které vyhrávaly veřejné zakázky, získával finanční prostředky, které jsou u tohoto soudu posuzovány,“ dodal žalobce.

Sám Dědic tentokrát na otázky novinářů neodpovídal. Už dříve ale řekl, že se společností, která údajně provize získávala, toho moc společného nemá.

Rozplétání složitých vztahů příliš nepomohl ani výslech exředitele ostravského dopravního podniku Kadlučky. Odmítl odpovědnost za to, že Dědic měl podle obžaloby důvěrné podklady k zakázkám.

„Já můžu jenom říct, že většinou ty materiály nebyly od zaměstnanců dopravního podniku a že jsme přijali takovéto opatření v rámci dozorčí rady tak, aby ti lidé byli poučeni, aby ty materiály byly jednoznačně identifikované, odkud ty materiály unikají,“ uvedl Kadlučka.

Připustil ale, že Dědic měl o dotacích nebo věcech s nimi spojených velmi dobré informace. Celkem je obžalovaných osm lidí a čtyři firmy.

autor: mrk
Spustit audio