U Oder vznikne průmyslový park až pro pět firem

26. srpen 2016

Zhruba deset hektarů volné půdy na severovýchodním okraji Oder se změní na průmyslovou zónu. Tamní zastupitelé schválili vykoupení dvou parcel od státního pozemkového fondu. První firma otevře výrobu na konci příštího roku, zaměstná až 150 lidí.

Pozemky pro oderský průmyslový park leží v místech za železniční tratí, kde už teď funguje několik firem. Teď je na místě budoucí zóny pole, s jeho přeměnou na plochy pro podnikání už ale počítá územní plán. Město teď shání dotace na přípravu zóny.

„Jednáme s krajem o tom, abychom získali prostředky na další obslužné prvky, které v průmyslové zóně budou. To znamená na vysoké napětí, cesty a tak dále,“ říká starosta Oder Libor Helis (nezávislý).

„Předpokládá se, že zastupitelstvo kraje v září rozhodne, že z rozpočtu Moravskoslezského kraje podpoří stavbu přeložky vedení velmi vysokého napětí, a to ve výši 80 procent uznatelných nákladů. Předpokládaná hodnota stavby přeložky by měla podle předběžných odhadů činit zhruba 5,5 milionu korun,“ říká mluvčí Moravskoslezského kraje Petra Špornová.

Oderští zastupitelé už učinili první krok. Od státu vykoupili dva pozemky za téměř 10,5 milionu korun. Na deseti hektarech by výhledově mohlo podnikat až pět firem. První z nich je už s městem téměř dohodnutá na stavbě výrobní haly.

„V první fázi to má být zhruba pro 100 až 150 zaměstnanců. Je to zdravotní výroba a jak jednáme s firmou Osypka, zahájení výroby by mělo být někdy na konci roku 2017, pokud samozřejmě nenastanou nějaké nepředvídatelné okolnosti,“ dodává starosta Libor Helis s tím, že do budoucna chce stejná společnost postavit druhý objekt až pro 150 lidí.

Město teď nabízí zónu dalším firmám. O rozšíření výroby mají zájem i místní podnikatelé, kteří už vedle zóny vyrábějí.

autor: Michal Polášek
Spustit audio