Učiliště v Moravskoslezském kraji hlásí další úbytek studentů

26. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Střední školy v celém Česku sčítají po přijímačkách studenty. Některé ale nenasbíraly potřebné počty budoucích prváků.

Například v Moravskoslezském kraji kvůli prázdným třídám končí soukromá škola na Bruntálsku. Nízký počet deváťáků i jejich klesající zájem o řemeslné obory ale zasahuje i do fungování dalších učilišť v regionu.

„Přišlo nám hodně málo přihlášek, takže jsme nebyli prakticky schopni naplnit kromě oboru pečovatelské práce žádnou skupinu,“ říká Richard Havlík, jednatel soukromé střední školy Praktik, která už 19 let v Horním Benešově vychovává hlavně řemeslníky.

I kvůli dlouhodobě nízkému zájmu o učební obory, škola letos definitivně skončí. „S rodiči jsme už měli schůzku, s žáky jsme v kontaktu, takže jim vypracujeme varianty s kontakty na vedení škol. Bohužel to tak dopadlo, je nám to líto, ale spočítali jsme to a nejsme schopni to už příští rok utáhnout,“ dodává.

Na přesné počty studentů na dalších školách zástupci Moravskoslezského kraje čekají. Už počty přihlášek ale naznačily, že některých řemeslníků bude v budoucnu málo.

„V letošním roce zájem o technické obory, odborná řemesla byl v elektro a ve stavebních oborech opět menší než loni, protože populace nám klesla. V letošním kalendářním roce jsme opravdu na dně,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru školství Libor Lenčo.

Další slučování nebo rušení některých krajských škol zatím nehrozí. Moravskoslezský kraj chce i s pomocí státu některé obory dál dotovat. Už teď ale hlásí nedostatek vyučených odborníků řada firem.

„Bohužel mi hlásí, že musejí najímat zaměstnance z Rumunska, z Bulharska, nebo také Španělska a Portugalska. A uvážíme-li vysokou míru nezaměstnanosti a špatné rozvrstvení kvalifikace, tak je něco špatného,“ potvrzuje hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Nezájem mladé generace o řemesla už řeší i česká vláda, která chce ve spolupráci s profesními spolky zvýšit prestiž některých oborů.

autor: stj
Spustit audio