Uplynulo devět let od vlakového neštěstí ve Studénce. Soud spěje do finále

8. srpen 2017

Pozůstalí a příbuzní zraněných si dnes připomenou deváté výročí od tragické srážky rychlíku se spadlým mostem ve Studénce. Při nehodě zemřelo osm lidí a téměř sto cestujících se zranilo. Žalobce viní z obecného ohrožení desítku mužů, převážně ze stavebních firem. Soud se po několika letech dostal do závěrečné fáze a zřejmě už letos padne rozsudek.

Paní Lence Fierlové při nehodě zemřel syn Martin. „Je to strašná bolest,“ říká zoufalá matka, která sledovala i začátek procesu s desítkou obžalovaných.

„Byl to šlendrián prvního stupně. Umřelo osm lidí, mezi nimi náš milovaný syn. Viník musí být potrestán, takové věci se vůbec nesmí dít,“ dodává.

Na tragickou srážku vlaku se spadlým mostem nemohou zapomenout ani jinak otrlí záchranáři. Lékař David Holeš byl na místě mezi prvními a nejvíce mu utkvěla v paměti malá dívenka uvězněná v troskách.

„Trvalo asi hodinu, než ji vyprostili. Byla celou dobu při vědomí, plakala a měla silné bolesti, takže jsme jí dali léky, které ji ztlumily,“ vzpomíná lékař.

Na klíčovou otázku proč most spadl, nabízeli znalci rozporuplné odpovědi a tak musel soud zajistit vlastní posudek. Jeho autor Vladimír Doležel z Pardubické univerzity tvrdí, že most nebyl uložený rovně.


Nehoda se stala 8. srpna 2008 v 10:30. Na trať ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli čtyři ženy a dva muži, dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo celkem 95 pasažérů a škoda přesáhla 177 milionů korun. Soudní proces začal v červnu 2011.

„Podle mne byl uložený šikmo, nerovnoměrně. Měl být vodorovně. Je to něco podobného, jako když vyměňujete pneumatiku a špatně zaklínujete. Auto je zvednuté a ono se vám prostě sesune, že to špatně zaklínovali,“ přirovnal znalec.

Advokát Marek Ježek s tím nesouhlasí: „To nereflektuje skutečný, reálný stav na stavbě.“

Soudce už dokazování v kauze skončil. Počátkem září mu své závěrečné návrhy přednesou obhájci a žalobce.

autor: ada
Spustit audio