Úřad vlády bude řešit problém nájemníků z bohumínské ubytovny

Problém nájemníků, kteří odmítají opustit bohumínskou ubytovnu, bude řešit Úřad vlády. Rada pro romskou komunitu pozvala k jednomu stolu zástupce radnice, ministerstev i občanského sdružení. Chtějí pro romské rodiny najít nové bydlení a přimět město, aby začalo komunikovat se sdružením, které Romům pomáhá.

Je tady zima a neútulno, říkají Romové, kteří na ubytovně stále zůstávají. Nejraději by šli pryč, ale všichni říkají, že nemají kam a pomoc čekají od radnice. Jako například 23letá Alena Tichánková, je rozvedená a živí malého syna. "Jsem tam proti své vůli i proti jejich vůli. Kdybych měla možnost a prostředky na to, někam odjet, tak se okamžitě balím a jedu. Zatím mi ale nezbývá nic jiného, než tam být."

Volné byty radnice nemá a do ubytoven často Romy vůbec nepřijímají. Jednou z nadějí pro nájemníky jsou dva domky, které dosud patří českým drahám. Jenž jsou určené k privatizaci a úřady by je musely papírově ze seznamu vyřadit a převést na město.

Hotelový dům

Jak tuto komplikovanou záležitost vyřešit? Právě o tom budou na půdě Úřadu vlády mluvit u jednoho stolu zástupci ministerstev, města i Romů. Kromě toho by Czeslaw Walek z Rady pro romské záležitosti rád přiměl radnici a sdružení aby zakopali válečnou sekyru.

"Aby se nastolila nějakým způsobem spolupráce mezi městem a sdružením, která v současné době ještě pořád neexistuje. Chtěl bych, aby ty strany začaly spolu nějakým způsobem lépe komunikovat," nastínil své přání Walek.

Mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová říká, že domky by od českých drah získali rádi, ale pomoc sdružení, které je za vystěhování Romů stále kritizuje, odmítají. "Při tomto převodu s občanským sdružením Vzájemné soužití spolupracovat nechceme."

"My se snažíme pomoci těm rodinám. To je všechno. Ne, že my jsme proti někomu. Budeme rádi, když se nám z bohumínskou radnicí podaří najít nějakou společnou představu, která by se dala realizovat," vysvětluje Kumar Vishwanathan ze Vzájemného soužití.

Radnice už několik rodin zažalovala o vyklizení z ubytovny. První soud proběhl v srpnu a byl odročen. Další dva mají proběhnout v září.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu