Útlum Dolu Paskov se znovu oddaluje. OKD ho zavře nejdříve na jaře

27. září 2016
Zprávy , Zprávy

Už několik let se spekuluje o tom, kdy skončí těžba uhlí na Dole Paskov. Termíny se neustále posunují a podle nejnovějších informací už neplatí ani odhad zavření dolu na konci tohoto roku. Konec Dolu Paskov se tak oddaluje až na rok 2017.

Firma OKD začátkem roku potvrdila, že by chtěla Důl Paskov uzavřít ještě letos. Oficiálně ale žádné rozhodnutí nepadlo a postupně bylo stále jasnější, že rok 2016 není reálný.

Útlum znamená celou řadu úředních řízení, například jenom odepsání zásob uhlí trvá několik měsíců. „Situace není jasná, nicméně legislativně už to nejde rychleji než 1. 5. 2017. Samozřejmě se k tomu bude vyjadřovat věřitelský výbor, takže očekávejme, že by to mohlo být v příštím roce až v druhé polovině,“ říká hornický odborový předák Jaromír Pytlík.

Takže těžit se bude na Paskově ještě více než půl roku. Minimálně. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský odkazuje na plán reorganizace, který ale ještě není dokončený. Až z něj bude jasné, které šachty skončí a kdy.

„Vedle toho připravujeme i podnikatelský plán pro rok 2017 a střednědobý plán s výhledem do roku 2023. Jeho součástí tak bude i návrh na postupný a hlavně regulovaný útlum těžby. A v neposlední řadě budeme pro OKD hledat i vhodného strategického partnera,“ upřesňuje mluvčí.

Kvůli nejistotě na Dole Paskov mezitím značně prořídly řady horníků, kteří fárají. Nemocnost je tam rekordní. A stále častěji se ozývají zaměstnanci, kteří už nechtějí dále čekat a výměnou za rychlý odchod by přijali i nižší odstupné, dodává odborář Jaromír Pytlík. Schválit to musí ale vedení firmy a hlavně věřitelé.

„Oni si nechají samozřejmě čas na rozmyšlenou. Je potřeba celou tu situaci vysvětlit, proč už chceme propouštět, když ještě není rozhodnuto o Paskovu. Toto propouštění by bylo pouze na dobrovolnosti. My očekáváme, že v té první vlně by byl zájem kolem 160 lidí,“ upřesňuje odborář.

To, jak věřitelský výbor ve všem, co souvisí s Dolem Paskov, rozhodne, budeme dále sledovat.

Důl Paskov
autor: mrk
Spustit audio