Už skoro 40 psů museli utratit v městském útulku v Ostravě. Mezi zvířaty se rozšířila nakažlivá choroba

6. únor 2015

Ostravský magistrát chce kvůli epidemii parvovirózy prosadit změny v městském útulku pro psy. Ten je už druhý měsíc uzavřený. Zařízení s nákazou stále bojuje. Život stála už skoro 40 zvířat.

Primátor chce mimo jiné prosadit, aby se už o útulek nestarala městská policie jako dosud. Epidemií takového výjimečného rozsahu už dlouho nepamatují veterinární lékaři napříč Českem.

„Útulek městské policie je v současné době stále uzavřený, a to jak pro příjem tak i pro výdej pejsků. Aktuálně máme osm pejsků v léčení. Bohužel celá ta karanténa nás stála 37 pejsků, kdy sedm uhynulo a třicet muselo být vzhledem k zdravotnímu stavu utraceno,“ potvrzuje mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová.

Vysoký počet utracených psů zneklidnil ostravského primátora Tomáše Macuru (hnutí ANO). Chce zjistit, zda se v boji s nákazou nedalo udělat víc a útulek odebrat ze správy městské policie.

„Samozřejmě s tím souvisí i to, že se musíme podívat na provozní řád toho útulku, technické vybavení a zabezpečení objektu. Chci tam nechat provést odborný audit, abychom měli dostatečnou informaci k tomu, jestli se ty věci dají zlepšit. Já pevně věřím, že ano,“ uvedl primátor.

O změnách v útulku radní rozhodnou příští týden. Zařízení se mezi tím snaží udržet nakažlivé průjmové onemocnění za svým plotem.


Parvoviróza – akutní, vysoce nakažlivé virové onemocnění, které končí jejich smrtí v důsledku dehydratace a bakteriální sepse. Onemocnění postihuje střevo, kostní dřeň, lymfoidní tkáň a svalovinu srdce myokard. Nemoc je nejvíce nebezpečná pro štěňata a starší psy. Výskyt parvovirózy byl poprvé zaznamenán v roce 1977 v americkém státě Texas.

„Na základě doporučení Krajské veterinární správy jsme zavedli několik opatření – mimo jiné používání desinfekčních rohoží. Veškeré pomůcky, které používají zaměstnanci útulku v karanténním oddělení, zůstávají v tom karanténním oddělení. Došlo také k oddělení prostoru, kde jsou venčeni psi v karanténě a psi v ostatní části útulku,“ vysvětlila mluvčí městské policie.

Toulavé psy, kteří ohrožují lidi nebo dopravu, teď strážníci vozí do útulků v okolních městech. Na plotě toho ostravského stále visí nápis, že je do odvolání z důvodu infekční nemoci uzavřený.

autor: iha
Spustit audio