V azylových zařízeních začala zimní sezóna

1. prosinec 2005
Zprávy , Zprávy

O deset postelí více má ode dneška noclehárna charitního domu svatého Františka v Ostravě-Vítkovicích. Lidé bez domova, kteří jindy vezmou zavděk průchodem, stanem nebo lesem, teď přicházejí na noc do tepla.

Květoslav Dočkal sedí na své posteli a chystá si snídani. Do noclehárny přišel až s prvními mrazy. "Mám tady domluvenou práci, možná se někde uchytím. V létě jsem spal venku, jak se dalo - pod stanem, u řeky," říká. Ložnici s ním sdílí taky Miroslav Malík. Už je oblečený, vzal smeták a hadr a začíná vytírat podlahu. Miroslav by chtěl přejít do vyššího patra, do ubytovny. Tam jsou čtyři volná místa.

"Někteří z těch nocležníků můžou jít ještě na tu ubytovnu, takže tam se třeba čeká, až dostane sociální dávku a může se ubytovat. Někdy se tomu klientovi na tu ubytovnu moc nechce, protože je to pro něho určitý krok do neznámého prostředí," říká zástupce vedoucího domu Jiří Linart.

Bezdomovci

Další z klientů Bedřich Štastný dodává, že v noclehárně se dá zima přežít. V teple, se sprchou, ovšem s přísným zákazem alkoholu. Říká, že místo se najde i pro ty, kdo nemají potřebných třicet korun na noc. Sám by se nejraději postavil na vlastní nohy. Jako bývalý báňský záchranář má hodně zkušeností, ale práci nemůže najít.

Bedřich je v domě svatého Františka rád. Chodí i na mše do místní kapličky. Právě včera se tam naposledy rozloučili s kamarádem Rosťou, kterého znali lidé z centra Ostravy jako prodejce Nového prostoru.

Klienti, kteří bydlí v ubytovně, většinou hned ráno odcházejí do práce nebo hledat nějakou brigádu.

Zástupce vedoucího domu Jiří Linart dodává, že charita se stará i o lidi, kteří cestu do azylového domu nenajdou. Mohou si přijít aspoň na polévku do nově otevřeného kontaktního centra. "Postupně tam chceme zřídit takové denní centrum, kde by se tito lidé mohli přes zimu ohřát, dát si nějaké to jídlo, kávu a případně navázat nějaký kontakt a začít tu sociální práci s klientem."

Úplnou novinkou jsou byty na půl cesty, které charita otevřela v Ostravě-Vítkovicích. První nájemníci se do nich už brzy nastěhují.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio