V Bílovci chystají oslavu. Na vycházkové trase směrem k Bílovu otevřou křížovou cestu

28. březen 2018
Dobré odpoledne

První novodobá křížová cesta pod širým nebem našeho regionu vzniká u Bílovce. Na třech kilometrech trasy do vedlejší obce Bílov dokončují dělníci celkem 15 zastavení. Ty pojali autoři moderně, postavy jsou ztvárněné jako siluety ze speciálního plechu doplněné dřevěnými kříži.

Tři dělníci usazují kovovou desku ve tvaru schoulené postavy do štěrbiny v betonovém základu. Každá ze soch váží 150 až 200 kilogramů.

„Sochy se do těch připravených patek dávají většinou bagrem. Kde není přístup, tak i ručně, chlapi ve čtyřech ji tam nesou. Jsou schopni to usadit ručně,“ říká stavbyvedoucí Martin König.

Na práce dohlíží Tereza Hozová, spoluautorka křížové cesty. „Nyní se nacházíme u devátého zastavení Ježíš padá pod křížem potřetí a díky tady stavební firmě se nám podařilo nainstalovat tu siluetu z kortenu do betonové patky,“ říká.

„Korten je povětrnostně odolná ocel, která si po instalaci v exteriéru získá svoji rezavou charakteristickou patinu, kdy to vlastně potom bude vypadat, že ten plech je tady desítky let. Nebude to působit, že je to něco úplně nového, když vlastně křížová cesta je událost stará přes 2 tisíce let,“ vysvětluje bílovecká architektka.

Přicházíme k poslednímu zastavení. Tady je postava ztvárněna jinak, inverzně. „To má svůj význam, kdy vlastně u těch předchozích 14 zastavení ten Ježíš dokončuje svou životní pouť a potom je vzkříšen. Takže proto je tam ten symbol vzkříšení a průhled do krajiny a prostor pro zamyšlení,“ dodává Tereza Hozová.

Montáž zastavení č. 9

Křížové cestě požehná bílovecký farář na Velký pátek v deset hodin dopoledne.

Zastavení poslední - Vzkříšení
autor: Michal Polášek
Spustit audio