V bohumínské nemocnici začíná přestavba chirurgie. Oddělení na měsíc omezuje služby

1. březen 2017

Chirurgie bohumínské nemocnice ode dneška výrazně omezuje provoz. Lékaři ruší náročné operace a nebude fungovat noční pohotovost. Oddělení totiž čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Za zhruba 300 tisíc korun vzniknou nové nadstandardní pokoje, speciální místnost pro septické pacienty a řemeslníci opraví i zastaralé sociální zařízení.

„Sprchy mají už hodně let za sebou a je načase je vyměnit. Nejvíce nám vadí ta neútulnost a stáří vybavení,“ říká ředitel nemocnice Kamil Mašík. „Sázíme na to, že jsme malá nemocnice. Nemáme tak drahé přístrojové vybavení, jako mají velké fakultní, krajské nemocnice, ale o to víc se snažíme být blíž pacientovi, aby se u nás cítil jako doma.“

Vrchní sestrou na chirurgii je Hilda Dlouhopolská a na to, až se vše přestaví, se moc těší. „Měli jsme negativní připomínky k vybavení koupelen, že by si představovali trošičku jinačí design nebo jiné dispoziční řešení záchodu, umyvadla a podobně,“ říká sestra.

Na opravu chirurgie se těší i 78letá paní Marie, která v nemocnici zotavuje po náročné operaci. Je to bývalá zdravotnice a pamatuje, jak se chirurgie ještě kdysi stavěla.

„To je, myslím, pavilon z roku dvacet šest, to stavěli horníci. Vím jako dítě, že jsme to viděli. Když jezdíte jinam a díváte se, tak všude se opravuje, aby ten pacient se cítil dobře,“ všímá si pacientka.

V rámci přestavby vznikne na chirurgii i pokoj pro septické pacienty. Tím se omezí riziko nákazy ostatních.

„Tyto prostory budou zcela odděleny od zbytku oddělení. Budou tam dva pokoje, pacienti budou mít svoji kuchyňku, svoje sociální zařízení. Rapidně snížíme výskyt nějakých nežádoucích nákaz,“ uzavírá ředitel Mašík.

Provoz obnoví modernizovaná chirurgie počátkem dubna.

autor: ada
Spustit audio