V části Moravskoslezského kraje je vyhlášena smogová situace

1. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Meteorologové dnes kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili v části Moravskoslezského kraje smogovou situaci. V platnosti je až do odvolání pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka.

Meteorologové zároveň upozornili, že existuje brzká možnost vyhlášení regulace, při níž už podniky s prašnými provozy musí dodržovat regulační opatření. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Rozptylové podmínky byly v kraji už ráno výrazně zhoršené, na řadě míst byla situace podle aktuálních hodinových koncentrací označena dokonce jako velmi špatná. V letošním roce se jedná v regionu o třetí smogovou situaci. Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.

„Doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání,“ uvedli meteorologové s tím, že doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Vhodné je rovněž, aby lidé upřednostnili přepravu městskou hromadnou dopravou.

„Rozptylové podmínky budou zpočátku nepříznivé, během dne pak většinou mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu, místy i výrazně,“ uvedli ve výhledu na dnešek meteorologové.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.

zdroj: ČTK
Spustit audio