V centru Ostravy začíná rekonstrukce Českobratrské ulice

13. květen 2017

Začíná oprava ulice Českobratrské v centru Ostravy. Chodce tak čeká průchod staveništěm, auta až do konce října neprojedou ulicí vůbec a musí na objízdné trasy. Kromě opravy samotné cesty a chodníků dělníci zrekonstruují i kanalizaci a další sítě a vybudují nové zastávky MHD. Obavy z rekonstrukce ale mají někteří místní obchodníci, že kvůli rozkopané cestě přijdou o zákazníky.

Vinný sklep na Českobratrské ulici funguje už roky, ale ten následující bude podle majitelky Danuše Kudelové hodně těžký.

„Obávám se, že pro naši firmu to bude katastrofa. Jsem samozřejmě ráda, že se cesty a chodníky opraví, ale neumím si představit, jak to zvládneme finančně. Budu asi muset požádat o pomoc město,“ říká majitelka obchodu.

Věří, že s žádostí uspěje, podobně jako obchodníci z nedaleké Nádražní ulice, která se opravovala v minulých dvou letech a kde podnikatelé hlásili pokles tržeb až o polovinu.

„Předpokládám, že u každé stavby se udělají nějaké dřevěné lávky, aby zákazník mohl projít, ale obávám se toho prachu a špíny. A jak mi pomohou vyřešit zásobování, to netuším,“ dodává.

Obavy z odlivu zákazníků kvůli nadcházející rekonstrukci mají i v nedalekém malém pekařství. Prodavačka nechce mluvit na mikrofon, ale potvrzuje, že kvůli tomu omezí provoz.

Jinak to vidí Aleš Kolowrat z opravny fotografických přístrojů a optických zařízení. „Komplikace neočekávám, protože můj servis si zákazníci najdou vždycky – je tady už přes 80 let. Chápu lidi, kteří prodávají pečivo, že si to člověk půjde koupit někam jinam. Ale tu optiku si ti lidé najdou,“ věří Kolowrat.

Rekonstrukce se podle něj udělat musí, ulice nevypadá dobře. „Díky za všechny takové zásahy, ať je ta Ostrava hezčí. Protože zatím bych plakal. Centrum je vylidněné, na Masarykově náměstí rozmlácené kachličky. Z toho je mi smutno,“ dodává podnikatel.

Rekonstrukce Českobratrské ulice má skončit podle smlouvy se stavební firmou nejpozději 3. ledna, náměstek primátora Břetislav Rieger (Ostravak) ale věří, že se to podaří urychlit.

„Související akce budou posuny některých sloupů trakčního vedení trolejbusů a důležitá věc pro Ostravany je vlastně posun obou zastávek přibližně na stejnou úroveň,“ vysvětluje náměstek.

Omezení kvůli rekonstrukci Českobratrské ulice se dotkne i cestujících MHD. Upozorňuje na to i leták přímo na zastávce Husův sad. Tato zastávka bude až do poloviny listopadu přemístěna o kus dál ke konzervatoři. Narozdíl od aut ale vozidla MHD během rekonstrukce Českobratrskou ulicí budou projíždět.

autor: iha
Spustit audio