V Česku je další podezření na nákazu koronavirem MERS. Přes 30 lidí je v karanténě

V Česku se objevil druhý případ podezření na nákazu nebezpečným koronavirem MERS. Jde o třiatřicetiletého průvodce cestovní kanceláře Alpina, který ještě včera vyrážel s turisty do Polska na na cyklozájezd. Nyní leží ve speciálním bioboxu na infekčním oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček za ČSSD o tom dnes ráno informoval Českou televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

„Je stabilizovaném stavu. Dostává podpůrné léky, které odpovídají tomu, že má horečku. Byl také mírně odvodněn. Dostává infúze, dostává antibiotika, protože nemůžeme vyloučit bakteriální onemocnění,“ přiblížila aktuální způsob léčby primářka kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. O nemocného se stará jeden lékař a jedna sestra, kteří mohou vstoupit do chráněného prostoru bioboxu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko má druhý případ podezření na MERS. Bližší informace prozradil ve vysílání ČRo ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Stav muže byl podle primářky po převozu na Bulovku velmi špatný. Nacházel se prý téměř na pokraji kolapsu. Při přijetí měl vysokou teplotu a bolesti svalů.

Lékaři prý již nemocnému provedli výtěry z krku. Odebrané vzorky nyní vyhodnocuje laboratoř Státního zdravotního ústavu. Výsledky testů budou lékaři znát za několik hodin. Oznámit by je měli před 16. hodinou odpoledne.

Pokud se podezření z nákazy MERS skutečně potvrdí, zůstane nemocný muž ve speciálním bioboxu několik dalších dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním stavu nemocného i způsobu léčby informovala ve vysílání ČRo primářka infekčního oddělení Hana Roháčová

Třiatřicetiletý muž se nedávno vrátil ze soukromé cesty do Soulu v Jižní Koreji. Jako delegát cestovní kanceláře vyrazil ve čtvrtek autobusem spolu s turisty z Brna na zájezd do odlehlé oblasti polského národního parku Bieszczady. Po hodině cesty se muži udělalo nevolno. V Ostravě vystoupil a sám vyhledal pomoc záchranářů.

Po vyšetření měl teplotu 39 stupňů. Kvůli podezření na nebezpečný virus byl dnes ráno převezen na speciální oddělení na Bulovce, která je na podobné případy připravena. Sanitku doprovázela policie a muž byl přepravován ve speciálním bio vaku.

Pacient byl na pokraji kolapsu

Autobus s turisty mezitím pokračoval v jízdě a dostal se do Polska, ale na pokyn hlavního epidemiologa Krajské hygienické stanice v Ostravě se musel vrátit zpátky.

V karanténě na severu Moravy skončilo asi 30 lidí. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové nejsou umístěni v nemocnici. Pobývají v bývalých kasárnách Hranečník v Ostravě, kde čekají na výsledky laboratorních vyšetření.

Blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) je virové onemocnění. Přenáší se dýchacími cestami, podobně jako u chřipky. Mezi symptomy patří horečka, kašel, dušnost, akutní zápal plic nebo selhání ledvin. Žádná vakcína proti MERS neexistuje a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Pokud se nákaza u průvodce potvrdí, čeká spolucestující domácí karanténa. Na Bulovku by byli převezeni v případě, že se u nich objeví příznaky nemoci MERS. Němeček uvedl, že v případě potřeby je kromě Bulovky v záloze ještě vojenské zařízení vybavené pro tyto účely.

"Čekáme, jak se lékaři vyjádří, výsledek bychom měli znát dnes odpoledne. Pokud by lidé museli do karantény, logicky zájezd zrušíme a lidem vrátíme peníze," uvedl majitel cestovní kanceláře Alpina Aleš Paděra. Průvodce, který u Alpiny pracuje jako průvodce na dohodu o pracovním poměru, byl v Jižní Koreji na soukromé cestě, nikoliv pracovně s cestovní kanceláří.

Podle webu cestovní kanceláře průvodce jel s turisty na pětidenní cyklozájezd do polských Bieszczad. Dnes měli být turisté v městečku Komancza.

Možná se sejde krizový štáb

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) dnes svolal pracovní skupinu krizového štábu a podle výsledků vyšetření nemocného je připraven svolat odpoledne celý krizový štáb. O situaci už také jednala bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje.

V Česku se první případ podezření na MERS se objevil letos v červnu. Šlo o pětadvacetiletého muže, který se rovněž vrátil z Koreje s rýmou a teplotou. Následná vyšetření nákazu koronavirem MERS nepotvrdila.

Onemocnění MERS se vyskytlo poprvé v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza letos v květnu a k dnešnímu dni na ni zemřelo 16 obětí a nakazilo se 150 lidí.

MERS | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Knitl, ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme