V Divadle Jiřího Myrona začíná rozsáhlá rekonstrukce, stát bude 400 milionů

3. říjen 2017

Začíná rekonstrukce v ostravském Divadle Jiřího Myrona. Do jara se tam opraví fasáda. Následovat budou rozsáhlé práce v zázemí, po kterých bude mít divadlo například novou alternativní scénu. Rekonstrukce bude postupná a potrvá až do roku 2020. Zároveň by příští rok měly začít i opravy výstavního pavilonu G na Černé louce. Právě tam bude další divadelní scéna. Za přestavby město zaplatí skoro 400 milionů korun.

Zmodernizované Divadlo Jiřího Myrona a novou stálou scénu na Černé louce by Ostrava měla mít do roku 2020. Teď začíná první část oprav.

„Kromě jakési revitalizace vstupu do divadla, z toho prostoru, kde je dnes květinářství, vznikne divadelní pasáž,“ říká ředitel divadla Jiří Nekvasil. V pasáži pak vznikne i nová kavárna. „Vznikne adaptací prostoru, který dnes funguje jako divadelní bufet,“ dodává.

V divadle zároveň vyroste i nový sál a zázemí pro herce. „Vlastně vznikne malá divadelní scéna pro cca 60 diváků, s krásnými sedačkami a jevištěm asi pět na pět metrů,“ popisuje ředitel.

I když opravy začínají už tento měsíc, hrát se bude v divadle dál. Provoz se tady přeruší až v dubnu příštího roku, kdy začnou větší práce. V té době se začne rekonstruovat i pavilon G na Černé louce.

„Je představa, že ten pavilon se bude kompletně rekonstruovat tak, že tam vzniknou velké zkušebny. Navíc by tam vznikl i prostor částečně třetí scény, neboť v současné době je o některá představení obrovský zájem,“ říká náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

V roce 2019 ale bude v Divadle Jiřího Myrona rozsáhlá rekonstrukce pokračovat a provoz se tady opět přeruší, tentokrát na celý rok. Azyl by pak měl v tuto dobu soubor najít právě v opraveném pavilonu na Černé louce.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio