V Gutech začal archeologický průzkum na místě vyhořelého kostela

30. září 2017
Zprávy , Zprávy

Na místě vyhořelého kostela v třineckých Gutech pracují archeologové. Hloubí tam sondy a připravují podrobný průzkum podloží. Chtějí získat co nejvíce informací o základech kostela. To by mohlo pomoci při stavbě repliky vzácné památky. Kostel z 16. století shořel v srpnu.

Jedna sonda je na okraji presbytáře a pak máme ještě jednu na pomezí lodi a věže. „Je to nějaká jílovitá hlína, je promíchaná, všechno to vypadá podobně, takže musíme opatrně,“ říká dokumentátor Ondřej Anlauf s tím, že už jsou patrné nějaké objekty.

Jde o kamennou zeď zřejmě jedné ze starších stavebních fází kostela, říká Marek Kiecoň z Národního památkového ústavu v Ostravě. A archeologové našli i staré hřeby z rakví.

„Ještě to samozřejmě není jisté, ale k tomu se časem dohrabeme. Nicméně už se nám tam začaly objevovat poměrně pravidelné jámy, což avizuje, že bychom mohli narazit na nějaké starší pohřby,“ říká archeolog.

Zkoumat plochu pod shořelou památkou z 16. století budou archeologové několik týdnů. Z dochovaných dokumentů vědí, že kostel měl svého předchůdce z 15. století a doufají, že to potvrdí i samotný průzkum v terénu.

„Byli bychom samozřejmě rádi. Archeologický průzkum bude probíhat, budeme se snažit osondovat co nejvíce prostoru, ať máme šanci zjištění starších fází, nejlépe i té nejstarší původní, ale to už je potom opravdu o štěstí a náhodě, jestli se tady vůbec něco takového dochovalo,“ doufá archeolog Kocian.

Stavbu repliky vyhořelého kostela chce biskupství zahájit zřejmě příští rok na podzim. Na jaře roku 2019 by měla být hotová.

autor: iha
Spustit audio