V Háji ve Slezsku působí občanské sdružení Vladislava Vančury

10. prosinec 2012

Scházejí se na pravidelných schůzkách, pořádají festival Rozmarné léto, muzicírují a je s nimi legrace. Takoví jsou členové občanského sdružení Vladislava Vančury. Už více než dvacet let se v Háji ve Slezsku snaží o to, aby odkaz jejich slavného rodáka nezanikl.

Petr Jaroš, předseda Vančurovců, ukazuje fotky z nejrůznějších aktivit jejich sdružení. Sedíme v sále obecního úřadu, povídáme si a také dojde na zpěv.

„To vlastně vzniklo taky z toho důvodu, že když se jedou tři nebo čtyři, jenom na ten pokec to je málo. Když si zazpívají, když si zahrají, je to o něco výš,“ přibližuje okolnosti vzniku hudebního seskupení Šraml jeho primáš, Jan Klíma.

Šraml tvoří členové sdružení Vladislava Vančury, a tak je na jejich schůzkách a akcích pěkně veselo.

„Sdružení vzniklo, aby zpočátku propagovalo rodiště Vladislava Vančury, také vneslo do povědomí všech jeho význam a jeho dílo, ale také přispělo ke kulturnímu rozmachu v celém regionu a zejména v našem mikroregionu,“ shrnuje přínos sdružení Vladislava Vančury bývalý dlouholetý starosta Háje Josef Kimpl.

A Oldřiška Šaldová pak v duchu vančurovském dodává: „Ať je nám povětří příznivé.“

Dnešní pořad Křížem krajem, jehož audio záznam najdete v iRadiu, je tedy o nadšencích uchovávajících odkaz Vladislava Vančury a bavících se v duchu jeho Rozmarného léta.

Spustit audio