V Havířově se chystá proměna vlakového nádraží. SŽDC chce začít s přípravami už letos

16. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce modernizovat havířovské vlakové nádraží. Už letos chce začít s přípravou klíčové studie, která by měla řešit vzhled zchátralé budovy, který dnes kritizují místní i turisté.

„Okolí nic moc a nádraží chátrá. Kdysi to bylo daleko lepší, zajímavější. Dalo se tady něco koupit, posedět. Dnes tady není skoro nic,“ říká pan Miroslav, který postává v odbavovací hale a čeká na svůj vlak. Citlivou modernizaci zchátralého nádraží i jeho okolí by uvítal.

Jen o kousek dál postává venku v silném větru paní Alena, která by naopak klidně bourala. „Na to, že Havířov tady vše zkulturňuje a dělá krásné, tak to vlakové nádraží je takové nějaké zapomenuté. V zimě tam můžete zmrznout a je to obrovský nevyužitý kolos,“ míní paní Alena.

SŽDC, které havířovské vlakové nádraží patří, teď zařadila modernizaci výpravní budovy mezi priority.

„Letos bychom rádi realizovali studii, která by určila, v jakém rozsahu a v jaké podobě se bude havířovské nádraží rekonstruovat. Reálně bychom tedy projektovat mohli příští rok a samotná realizace pak v roce 2019,“ potvrzuje mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Dodává, že prioritou oproti minulosti zůstává zachování odbavovací haly, která měla dříve ustoupit modernímu terminálu. I kvůli úpravám přednádražního prostoru, které připravuje havířovská radnice, chce navíc SŽDC budoucí práce s městem koordinovat.

03051359.jpeg
autor: stj
Spustit audio